Ghid de renovare a locuintei. Cum sa-ti amenajezi casa cand ai buget fix

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 19 sep 2020, 19:55

Ai asteptat toata iarna sa-ti renovezi locuinta si acum ai luat decizia sa faci o schimbare in casa ta? Poate te-ai plictisit de actualul decor, n-ai avut bani suficienti sa-ti amenajezi locuinta cand ai cumparat-o, poate familia ta s-a marit sau mobilierul s-a degradat in timp si trebuie inlocuit.

Inainte sa incepi renovarea propriu-zisa, stabileste lucrurile pe care ti-ar placea sa le schimbi, ca sa poti estima un buget. De asemenea, inarmeaza-te cu rabdare si obisnuieste-te cu idea ca e posibil sa dureze mai mult decat te asteptai.

Un varuit proaspat, schimbarea parchetului, a gresiei si a faiantei si inlocuirea instalatiilor electrice sunt lucrurile de baza care pot schimba complet aspectul locuintei tale, scriu cei de la Styleathome.com. Daca nu ai indemanarea si priceperea necesare sa le faci singur, va trebui sa apelezi la un mester care iti va spune cata vopsea e nevoie sa

cumperi si ce cantitati de materiale. Avantajul in a chema un specialist este ca treaba va merge mai repede si, daca gasesti un mester bun, vei sti sigur ca rezultatul final te va multumi pe deplin si nu-ti va parea rau ca ai scos niste bani in plus din buzunar.

Nu te gandi insa ca trebuie neaparat sa pui bani la saltea luni de zile inainte sa-ti poti renova locuinta.

Intotdeauna pot aparea cheltuieli neprevazute, asa ca varianta cea mai simpla este sa-ti faci un simplu card de cumparaturi, care, asa cum explica Banca Transilvania, te va ajuta sa-ti duci planurile la capat fara sa acumulezi multe datorii. Unul dintre avantajele unui astfel de card este ca afli pe loc suma pe care o primesti si nu trebuie sa spui bancii care este destinatia imprumutului.

Cand vine vorba despre parchet, faianta si gresie, nu le alege pe cele mai ieftine si indreapta-te mai degraba spre materiale de calitate, care vor rezista ani de zile de acum incolo. Pentru parchet vei avea nevoie si de plinte noi, asa ca ar fi bine sa le cumperi de la inceput, pentru a te orienta mai usor in ceea ce priveste culoarea lor, care trebuie sa se completeze armonios cu cea a parchetului.

In ceea ce priveste mobila si decoratiunile de interior, nu te gandi ca trebuie sa iei totul de la zero. O canapea poate fi reconditionata usor daca ii inlocuiesti materialul cu care este acoperita, mobila poate capata un aspect nou daca ii schimbi canturile, care se desprind si se uzeaza in timp, iar mobila de bucatarie va arata ca noua daca inlocuiesti blatul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un

covor nou, o lampa de camera, cateva tablouri vor schimba complet fata oricarei locuinte, fara prea mult efort. Retine ca, in multe cazuri, este mai ieftin sa comanzi aceste produse online decat sa le cumperi din magazin, unde pot avea preturi si cu 25% mai mari. Pentru a evita situatiile in care ce ai comandat nu este si ce ai primit in colet, fa o vizita la mai multe magazine, noteaza-ti codurile produselor pe care ai pus ochii si cauta-le apoi pe site.

Schimbarea perdelelor si draperiilor pot modifica complet aspectul unei camere. Daca vrei mai multa luminozitate alege materiale fluide, dintr-o paleta de culori deschise, daca vrei un impact puternic, orienteaza-te spre cele in culori tari, cu modele geometrice. Iar daca te pricepi cat de cat la croitorie, ti le poti confectiona chiar acasa, dupa ce ai ales materialul dorit dintr-o mercerie.

Inainte sa te apuci de treaba, nu ar strica sa ceri si parerea unui profesionist sau macar a unor prieteni care au trecut deja asta si ar putea sa-ti spuna ce probleme au intampinat sau sa-ti ofere ponturi valoroase care te vor ajuta sa economisesti timp si bani. Spor la renovat!

Sursa foto: Shutterstock