Ghid de supravietuire pe timp de iarna. Cum sa-ti transformi casa intr-o locuinta foarte calduroasa

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 23 aug 2021, 13:00

Suntem, inca, in luna septembrie, iar iarna ar putea sa para departe, insa a inceput numaratoarea inversa. In mai putin de trei luni ne vom lupta cu prima zapada, iar locuinta ta, in care sufereai de caldura pana nu demult, s-ar putea transforma intr-un hotel de gheata.

 

Ghid de supravietuire pe timp de iarna. Cum sa-ti transformi casa intr-o locuinta foarte calduroasa
Suntem, inca, in luna septembrie, iar iarna ar putea sa para departe, insa a inceput numaratoarea inversa. In mai putin de trei luni ne vom lupta cu prima zapada, iar locuinta ta, in care sufereai de caldura pana nu demult, s-ar putea transforma intr-un hotel de gheata.
Ai nevoie de o casa calduroasa, iar pentru asta trebuie sa te pregatesti de cateva investitii.
Aminteste-ti, insa, de faptul ca investitiile de acum reprezinta economii majore pe viitor, cand facturile la gaz si electricitate vor fi mult mai mici, iar confortul familiei tale va creste considerabil. Altfel, care ar mai fi avantajul de a locui la casa si nu intr-un bloc de apartamente?
Iata ce trebuie sa faci:
Termoizolare interioara si exterioara
Termoizolarea exterioara este primul pas pentru a obtine un confort termic sporit.
Cu cat placile exterioare au o grosime mai mare, cu atat casa va fi mai bine izolata termic. Placile pot avea o grosime de pana la 15, chiar 20 cm. La exterior poti aplica atat vata minerala cat si polistiren, iar la interior poti aplica vata minerala, care va fi plasata intre pereti si placile de gips carton. Termoizolarea te ajuta sa incalzesti casa cu pana la 5 grade Celsius şi nu vei scapa doar de frigul iernii, ci si de umezeala.
Metoda mai are, insa, un avantaj greu de ignorat: va ascunde peretii prost finisati, eventualele denivelari, dar si crapaturile zidurilor.
Alege geamurile potrivite
Geamurile reprezinta cel de-al doilea element important in transformarea locuintei tale intr-o casa calduroasa. Daca iti doresti geamuri termopan, alege-le pe cele cu „low-e” („low emisivity”), fapt care înseamnă emisie scazuta de caldura prin radiatie. In plus, poti opta pentru rulourile exterioare din aluminiu, ale caror lamele sunt umplute cu spuma poliuretanica, pe care le montezi la exteriorul geamurilor.
Vei avea parte, astfel, de o mai buna izolare termica si fonica, iar ferestrele vor fi mai bine protejate de ploaie si zapada.
Instaleaza o centrala termica
Atunci cand doresti sa instalezi in casa o centrala termica, gandeste-te la tipul de combustibil pe care il ai la dispozitie, dar si la marimea spatiului pe care trebuie sa il incalzesti. Cele mai utilizate centrale sunt cele care functioneaza pe baza de gaz metan urmate de cele pe combustibil solid sau electrice.
Centralele electrice sunt recomandate in special pentru suprafetele mici si au ca principal dezavantaj costul ridicat al energiei electrice. Poti opta, in schimb, pentru o centrala pe baza de gaz metan, deoarece pretul gazului s-a mentinut, pana in prezent, constant si este relativ accesibil.
In functie de disponibilitatea in zona a materialului lemnos adecvat, centralele cu functionare pe combustibil solid pot reprezenta o alternativa extrem de practica.
Verifica si schimba acoperisul, daca este cazul
Acoperisul reprezinta cheia de bolta a unei locuinte eficiente din punct de vedere termic si energetic, iar alegerea invelitorii
potrivite si a sistemului de termoizolare din acoperis este una dintre cele mai importante decizii pe care le iei cand vine vorba despre acoperisul casei. Un acoperis de buna calitate te asigura ca hidroizolarea, termoizolarea interioara si exterioara, montarea unor geamuri termopan si instalarea unei centrale termice nu isi vor pierde utilitatea, iar eficienta termica a casei va fi deplina.
Pentru acoperisurile inclinate tigla ceramica este una dintre cele mai raspandite invelitori de acoperis. Pe langa aspectul estetic, are o durata foarte mare de viata, cuprinsa intre 80 si 100 de ani.
Daca locuinta ta are un acoperis orizontal este recomandata hidroizolarea acestuia folosind membrane bituminoase, membrane sintetice sau poti aplica produse in stare lichida care se solidifica dupa ce se usuca.

Ai nevoie de o casa calduroasa, iar pentru asta trebuie sa te pregatesti de cateva investitii. Aminteste-ti, insa, de faptul ca investitiile de acum reprezinta economii majore pe viitor, cand facturile la gaz si electricitate vor fi mult mai mici, iar confortul familiei tale va creste considerabil. Altfel, care ar mai fi avantajul de a locui la casa si nu intr-un bloc de apartamente?

Iata ce trebuie sa faci:

Termoizolare interioara si exterioara
Termoizolarea exterioara este primul pas pentru a obtine un confort termic sporit. Cu cat placile exterioare au o grosime mai mare, cu atat casa va fi mai bine izolata termic. Placile pot avea o grosime de pana la 15, chiar 20 cm. La exterior poti aplica atat vata minerala cat si polistiren, iar la interior poti aplica vata minerala, care va fi plasata intre pereti si placile de gips carton. Termoizolarea te ajuta sa incalzesti casa cu pana la 5 grade Celsius şi nu vei scapa doar de frigul iernii, ci si de umezeala. Metoda mai are, insa, un avantaj greu de ignorat: va ascunde peretii prost finisati, eventualele denivelari, dar si crapaturile zidurilor.

Alege geamurile potrivite
Geamurile reprezinta cel de-al doilea element important in transformarea locuintei tale intr-o casa calduroasa. Daca iti doresti geamuri termopan, alege-le pe cele cu „low-e” („low emisivity”), fapt care inseamnă emisie scazuta de caldura prin radiatie. In plus, poti opta pentru rulourile exterioare din aluminiu, ale caror lamele sunt umplute cu spuma poliuretanica, pe care le montezi la exteriorul geamurilor. Vei avea parte, astfel, de o mai buna izolare termica si fonica, iar ferestrele vor fi mai bine protejate de ploaie si zapada.

Instaleaza o centrala termica
Atunci cand doresti sa instalezi in casa o centrala termica, gandeste-te la tipul de combustibil pe care il ai la dispozitie, dar si la marimea spatiului pe care trebuie sa il incalzesti. Cele mai utilizate centrale sunt cele care functioneaza pe baza de gaz metan urmate de cele pe combustibil solid sau electrice. Centralele electrice sunt recomandate in special pentru suprafetele mici si au ca principal dezavantaj costul ridicat al energiei electrice. Poti opta, in schimb, pentru o centrala pe baza de gaz metan, deoarece pretul gazului s-a mentinut, pana in prezent, constant si este relativ accesibil. In functie de disponibilitatea in zona a materialului lemnos adecvat, centralele cu functionare pe combustibil solid pot reprezenta o alternativa extrem de practica.

Verifica si schimba acoperisul, daca este cazul
Acoperisul reprezinta cheia de bolta a unei locuinte eficiente din punct de vedere termic si energetic, iar alegerea invelitorii potrivite si a sistemului de termoizolare din acoperis este una dintre cele mai importante decizii pe care le iei cand vine vorba despre acoperisul casei. Un acoperis de buna calitate te asigura ca hidroizolarea, termoizolarea interioara si exterioara, montarea unor geamuri termopan si instalarea unei centrale termice nu isi vor pierde utilitatea, iar eficienta termica a casei va fi deplina. Pentru acoperisurile inclinate tigla ceramica este una dintre cele mai raspandite invelitori de acoperis. Pe langa aspectul estetic, are o durata foarte mare de viata, cuprinsa intre 80 si 100 de ani. Daca locuinta ta are un acoperis orizontal este recomandata hidroizolarea acestuia folosind membrane bituminoase, membrane sintetice sau poti aplica produse in stare lichida care se solidifica dupa ce se usuca.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”


Tigla ceramica, 993 (Toza Markovic), de pe
Arabesque

 

Taguri: