Ghid pentru alegerea pantofilor de copii pentru potrivire perfecta

Autor: B.M.

Cercetarile dovedesc ca modificarile structurale si functionale ale picioarelor copiilor pot fi influentate de forma si constrangerile impuse de incaltamintea neadecvata. Cu cat piciorul este mai mic si mai moale, cu atat riscurile ca dezvoltarea lui sa fie blocata si denaturata de incaltaminte sunt mai crescute. Avand in vedere acest lucru, parintii trebuie sa se asigure constant ca pantofii copiilor sunt potriviti - acesta este cel mai important lucru pe care il pot face pentru sanatatea pe termen lung si scurt a picioruselor lor.

Mai jos veti gasi cateva sfaturi date de experti pentru a simplifica procesul de selectie a incaltamintei copiilor, astfel incat ea sa fie potrivita ca dimensiune si forma.

Asigurati-va ca incaltamintea reflecta forma piciorului copilului

Pentru a nu impiedica miscarile, forma incaltamintei trebuie sa urmeze forma naturala a piciorului copilului tau. Acest lucru se poate verifica usor desenand un mulaj al talpii piciorului copilului - ii puneti talpa pe o coala de hartie, trasati o linie de-a lungul conturului ei si apoi decupati.

Acest mulaj se poate introduce in interiorul pantofiorului pentru a vedea cum se pliaza. Nu uitati sa luati in calcul si spatiul necesar pentru miscarea degetelor de la picioare si chiar o mica rezerva de cativa mm pentru sosete mai groase daca sunteti in sezonul rece.

Cautati acei pantofi special conceputi pentru a replica forma piciorului copiilor - chiar daca sunt un pic mai scumpi, merita!

Solicitati ajutorul unui expert pentru luarea masurii talpii copilului

Daca sunteti intr-un magazin de incaltaminte, nu ezitati sa cereti ajutorul vanzatorului pentru a lua masura necesara de pantofi pentru copilul dumneavoastra. El este special instruit pentru acest lucru si va poatea ajuta apoi si cu recomandari pentru gasirea modelului si formaei cele mai potrivite.

Asigurati-va ca atat lungimea cat si latimea piciorului celui mic sunt masurate cu exactitate, deoarece pantofii nu trebuie sa permita alunecarea in fata sau in lateral a picioruselor si sa nu stranga pe lungime si pe latime.

Intotdeauna probati ambii pantofi

Una din talpile copilului va fi intotdeauna mai mare decat cealalta, asa ca este foarte important ca atunci cand probati o incaltaminte sa probati ambii pantofi si nu numai unul. Mai mult, lasati copilul sa se plimbe cateva minute cu ei si urmariti-l cu atentie.

Daca observati modificari ale tiparului de mers specific micutului dumneavoastra, cum ar fi poticnirile, impiedicarile, mersul pe varfuri sau orice altceva nefiresc, sa stiti ca poate fi un semn ca pantofii nu se potrivesc pe piciorul lui sau cu stadiul lui de dezvoltare.

Pastrati un spatiu de crestere rezonabil

Stim ca piciorul copilului creste repede acum si suntem tentati sa ii luam pantofi un pic mai mari, dar nu trebuie exagerat in acest sens. Daca pantofii vor fi prea largi sau prea lungi, copilul nu se va simti sigur si confortabil in ei, fiind mereu atent sa nu ii scape din picior, lucru obositor, periculos si neplacut. Da, e adevarat ca piciorusele lui sunt in crestere si au nevoie de un mic spatiu de siguranta, dar acesta nu trebuie sa depaseasca 8mm.

Pentru a asigura spatiul de crestere adecvat, puneti copilul sa impinga piciorusul maxim in fata si masurati distanta care ramane intre calcai si partea din spate a pantofilor. O alta solutie ar fi sa puneti copilul sa impinga piciorul maxim in spate si sa palpati distanta ramasa intre varful degetelelor de la picioare si varful pantofului.

Alegeti elemente de fixare sigure si functionale

Indiferent de tipul pantofului, mecanismele de fixare - catarame, curele, bezi cu arici - trebuie sa fie perfect functionale, sigure si sa nu deranjeze piciorul copilului. Deasemenea, ele trebuie sa permita reglajul necesar - strangerea sau largirea - pentru adaptarea la forma unica a piciorului, dar si pentru a se fixa incaltamintea cat mai natural si mai bine pe picior.

De ce sa alegem pantofii potriviti

Daca forma, latimea si lungimea sunt potrivite si incaltamintea este flexibila si confortabila, picioarele copilului se pot misca in mod natural, fara constrangeri sau riscuri de deformare care il pot afecta atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Totodata, incaltamintea potrivita ii ofera copilului cea mai buna sansa sa isi exerseze mersul, sa alerge, sa sara si sa se joace fara durere sau presiune asupra picioarelor care sunt inca in curs de dezvoltare.

Pantofii potriviti permit copilului sa se distreze, ii asigura si protejeaza piciorul si, totodata, permit dezvoltarea si formarea lui.

Alte sfaturi pentru alegerea incaltamintei potrivite pentru un copil

Intotdeauna alegeti incaltamintea noua, intr-o forma perfecta si nu oferiti copilului dumneavoastra incaltaminte care a mai fost purtata. Incaltamintea deja purtata este posibil sa fie si deformata, iar acest lucru poate afecta mersul copilului dumneavoastra.

Alegeti materiale care permit piciorului sa respire, usoare si flexibile, cum ar fi pielea sau panza. Verificati flexibilitatea talpii, curband incaltamintea si palpati interiorul ei pentru a va asigura ca nu contine cusaturi sau lipituri care pot deranja la mers.

 

Taguri: