Ghidul femeii independente - Ce oportunităţi de carieră ai dacă eşti absolventă de studii de psihologie?

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 25 apr 2018, 10:44

Toate visam, încă de când eram doar nişte fetiţe pasionate de păpuşi, ca atunci când vom fi mari să avem o carieră de succes.

Chiar dacă la acea vârstă nu ştiam foarte bine ce presupune acest lucru, acum, în curs de maturizare, planurile noastre de viitor ar trebui să fie ceva mai conturate. Dacă ai absolvit un ciclu de studii superioare în domeniul psihologiei şi te afli la vârsta la care ţi-ai dori să îţi câştigi independenţa deci, implicit, banii de pe urma cursurilor pe care le-ai făcut, te invităm să descoperi care sunt oportunităţile de carieră pe care le ai.

Cum îţi aduce bani o diplomă în pshilogie?

Psihologia este un domeniu fascinant, care, deşi nu se numără printre cele mai profitabile nişe la noi în ţară, poate totuşi să genereze venituri deloc de neglijat. Ei bine, dacă ai o diplomă în psihologie poţi alege diverse joburi; poate ai norocul să îl descoperi, din prima, pe cel care ţi se potriveşte ca o mănuşă. Dacă nu, poţi experimenta, iar noi îţi dăm idei!

Jobul de psiholog este, evident, cea mai previzibilă alegere pe care o poţi face după ce ai ieşit de pe băncile Facultăţii de Psihologie. Poţi face acest lucru deschizându-ţi un cabinet privat, alternativă care este, de fapt, mult mai avantajoasă decât cea de-a doua, respectiv aceea de a te angaja în cadrul unor insituţii care caută personal specializat în această direcţie.

Mediul stresant în care trăim în zilele noastre a făcut ca tot mai mulţi oameni să apeleze la terapeuţi, care sunt dispuşi să îi asculte şi să le ofere soluţii pentru a manageria situaţiile dificile cu care se confruntă.

Mai apoi, un alt domeniu către care să te axezi dacă ai absolvit Psihologia, este cel al asistenţei sociale. În calitate de asistent social, îţi revine rolul de a ajuta familiile mai puţin norocoase, să spunem aşa. De asemenea, în fişa postului unui asistent social se regăsesc sarcini care se referă la a oferi sprijin persoanelor cu deficienţe psihice şi/sau fizice, precum şi pe cele care au un comportament social neadecvat.

Ca şi consilier social, trebuie să ştii că ai nevoie de multă răbdare şi tact, mai ales că interacţionezi cu persoane din diferite categorii sociale. Astfel, nu e de mirare că meseria de asistent social poate fi considerată o vocaţie în sensul real al cuvântului.

Dacă ai făcut o facultate în domeniul psihologiei, există şi alternative mai inedite de a profesa. De exemplu, domeniul videochatului este unul dintre cele în care îţi poţi pune în aplicare cunoştinţele dobândite pe parcursul facultăţii şi reprezintă totodată o oportunitate de a dobândi skill-uri noi. Aşadar, nu trece nepăsătoare peste ofertele de angajări videochat, pentru că o experienţă ca aceasta îţi va aduce nu doar aptitudinile necesare unui viitor psiholog de succes, dar şi venituri mai mari decât media. Nu-ţi fie teamă să alegi, deci, un job ca model online.

 

Taguri: