Ghidul meseriașului de weekend: Cum să recondiționezi singur mobila din casă

Author: Oana Iosif

Recondiționarea mobilei din casă poate readuce la viață o piesă de mobilier superbă, peste care urmările trecerii timpului și-au pus amprenta într-o manieră nu chiar plăcută. 

Un astfel de proiect DIY îți permite o reducere a costurilor pentru recondiționare, dar și o activitate inedită în programul tău din timpul liber. 

Așadar, să îți recondiționezi singur mobila din casă nu reprezintă chiar un lucru de nerealizat, atât timp cât ai la dispoziție uneltele de lucru potrivite și un ghid clar, așa cum este cel pe care ți l-am pregătit astăzi: 

1.Recondiționarea mobilierului din lemn 

Realizarea unei recondiționări a părților de lemn reprezintă un proiect mult mai simplu de dus la bun sfârșit, comparativ cu retapițarea sau recondiționarea elementelor metalice. Iată ce trebuie să știi despre un astfel de proiect:

1.1. Evaluarea mobilierului lemnos 

Recondiționarea nu poate începe fără o etapă incipientă de evaluare a produsului pe care dorești să îl recondiționezi, astfel încât să poți evalua cu exactitate dacă mobila respectivă trebuie recondiționată sau restaurată.  

 

Iată care sunt diferențele dintre cele două concepte: 

 

Recondiționarea mobilei - aplicarea unor tehnici de reparare, astfel încât o mobilă veche să poată fi din nou utilizată, fără a se ține neapărat cont de elementele aplicate.  

 

Restaurarea mobilei - realizată doar de firme specializate pe un astfel de proiect; presupune readucerea elementului de mobilier la aspectul original, cu ajutorul materialelor și elementelor de decor utilizate inițial.  

1.2. Reconstruirea unor elemente din lemn

Dacă te-ai decis că mobila respectivă trebuie să treacă printr-un simplu proces de recondiționare, principalele elemente de luat în calcul sunt: picioarele, mânerele și suprafața exterioară / interioară a zonelor pentru depozitare. 

 

În cazul mânerelor, poți miza pe o vizită într-un anticariat, astfel încât să poți găsi produse vintage, ce pot fi integrate cu ușurință în proiectul tău. De asemenea, poți căuta online mânere vintage, pe care să le poți comanda online în cel mai simplu mod posibil. 

1.3. Curățarea suprafețelor din lemn

Pentru a începe recondiționarea unor suprafețe din lemn a mobilierului, curățarea acestora reprezintă o etapă cu care va trebui să începi. 

Utilizează o cârpă înmuiată în alcool, pentru a curăța foarte bine aceste suprafețe, însă doar după ce ai șters foarte bine praful de pe acestea. Astfel, zgârieturile și alte imperfecțiuni vor ieși mult mai bine în evidență. 

De asemenea, poți găsi tot pe net și produse profesionale pentru curățarea mobilei, la prețuri ce pot fi integrate cu ușurință în bugetul prestabilit pentru proiectul de recondiționare. 

1.4. Șlefuirea suprafețelor din lemn pentru îndepărtarea zgârieturilor 

După curățarea acestora, suprafețele din material lemnos ale mobilei pot fi șlefuite foarte bine, astfel încât mai târziu să aplici lac sau vopsea peste ele. 

De aceea, va trebui să ai la îndemână un șmirghel cu o suprafață cât mai abrazivă posibil, pentru o șlefuire în profunzime. Dacă zgârieturile sunt minore, îți recomandăm utilizarea unui șmirghel mai fin, pentru o șlefuire mai netedă. 

În cazul în care lacul vechi de pe suprafața mobilei rezistă în fața procesului de șlefuire, poți utiliza dizolvant, produs regăsit în oferta magazinelor de specialitate. După ce etapa de șlefuire a fost finalizată, trebuie din nou să cureți suprafețele respective. 

1.5. Lăcuirea suprafețelor din lemn 

După șlefuire și curățare, urmează etapa de lăcuire a suprafețelor din material lemnos, pe care dorești să le recondiționezi. Utilizează un pistol special pentru lăcuit, astfel încât cantitatea acestuia să fie aplicată uniform. 

Pont: pentru un plus de strălucire, poți aplica ulterior un strat de ulei de lămâie, după uscarea completă a lacului. 

1.6. Vopsirea suprafețelor din lemn

Îți recomandăm să optezi pentru o vopsea rezistentă la curățare și murdărie, ce protejează în profunzime suprafețele mobilierului pe care dorești să îl recondiționezi. 

De aceea, îți recomandăm vopseaua clasică, pe bază de ulei sau pe bază de latex, datorită rezistenței superioare pe care o garantează. La nevoie, poți aplica mai multe straturi. 

2. Recondiționarea mobilierului metalic 

Dacă vrei să recondiționezi elemente metalice ale unui mobilier vechi, află că îndepărtarea ruginei reprezintă una dintre principalele mize pe care le poți atinge de unul singur, în cadrul unui astfel de proiect. 

Așadar, orice proiect de recondiționare a mobilierului metalic trebuie să înceapă cu această primă etapă, ce are rolul de a încetini procesul firesc de oxidare, nicidecum de a-l stopa definitiv. 

2.1. Tehnici de curățare a suprafețelor metalice 

În procesul de îndepărtare a ruginii și a altor impurități de pe suprafețele metalice, vei avea nevoie de: șpaclu, șmirghel, perie de sârmă, perie de păr, tratament lichid antirugină, vopsea antirugină. 

Apoi, suprafețele se curăță cu șpaclu, apoi depunerile desprinse sunt îndepărtate cu peria metalică. La final, se șmirgheluiește până când suprafața rămâne netedă, iar reziduurile sunt îndepărtate cu peria din păr. 

La final, se aplică (în două straturi) tratamentul antirugină, cu ajutorul unei periuțe de dinți, iar după caz, ultima etapă este reprezentată de vopsirea suprafețelor respective, cu ajutorul unei vopsele antirugină. 

2.2. Înlocuirea accesoriilor metalice 

Accesoriile metalice la care facem acum referire pot reprezenta: clanțe, mânere sau balamale. 

Acestea pot fi achiziționate fie din anticariate sau târguri de specialitate, magazine de bricolaj sau chiar de pe net, astfel încât să poți alege dintr-o gamă mult mai variată de produse. 

Recondiționarea mobilei vechi: Unelte necesare

Dacă dorești să te apuci de un astfel de proiect, vei avea nevoie de: 

  • Șmirghel;
  • Cuțit de chituire;
  • Perie din sârmă / păr;
  • Pensule;
  • Pistol de lăcuit / vopsit;
  • Șurubelnițe;
  • Bandă adezivă;
  • Ciocan din cauciuc / metal;
  • Mănuși / ochelari de protecție.

Netul îți oferă și produse cu un volum mai mare și întrebuințări variate, pentru cele mai dificile proiecte de recondiționare. 

Cumpără online: scule de mână, drujbe, soluții chimice, aparate de aer comprimat, dar și alte soluții pentru o astfel de activitate DIY, la prețuri cat se poate de atractive.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.