Ghidul unei nunti ca in filme. Ce trebuie sa stii pentru a evita marile greseli

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 27 feb 2017, 18:02

Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei persoane si vine la pachet cu multe emotii, dar si cu stabilirea detaliilor timp de aproape un an intreg.

Nu toate nuntile sunt perfecte, insa a voastra va fi, deoarece veti evita greselile pe care le fac multi dintre cei care doresc sa se casatoreasca si vei planifica totul ca la carte.

Iata un mic ghid al organizarii unei nunti reusite:

Alege restaurantul potrivit

Dupa ce ati hotarat sa va casatoriti, alegeti perioada cea mai potrivita pentru nunta. Cele mai multe nunti au loc vara, cand vremea este prielnica pentru un eveniment reusit, iar oamenii par mai putin ocupati si au chef de distractie.

Insa primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa rezervati localul. Intocmiti, in prealabil, o lista cu invitati, deoarece localurile unele localuri isi deschid portile pentru un numar minim (si, desigur, maxim) de invitati, iar voi ati putea avea surpriza de a fi rezervat un restaurant prea mare sau unul neincapator. Cautati pe internet, pe forumuri si pe site-urile dedicate nuntilor cateva variante si discutati direct cu managerul restaurantului.
Nu va lasati, insa, inselati de fotografiile postate pe retelele de socializare sau pe site-ul localului, deoarece acestea ar putea sa nu corespunda cu realitatea. Mergeti la fata locului si asigurati-va ca totul este in ordine.

Un mic sfat: alegeti un restaurant in orasul in care locuiti, si nu in afara acestuia. Invitatii vor fi cei mai fericiti, vor putea pleca acasa cu taxiurile si se vor putea bucura in voie de bauturile alcoolice, fara sa fie nevoiti sa fie soferi.

Atentie la costurile ascunse

Pe site-urile multor restaurante nu sunt specificate o serie intreaga de costuri, care vor aparea pe factura atunci cand va este lumea mai draga. Spre exemplu, multe restaurante nu vorbesc despre avans, care poate ajunge si la 20% din valoarea totala a contractului. Si mai putine restaurante ofera informatii clare cu privire la bacsisul ospatarilor, care este de 10% in majoritatea cazurilor.

Discutati despre aceste aspecte la telefon cu managerul sau administratorul localului, chiar inainte de a merge la fata locului pentru vizita „oficiala”.

Un mic sfat: un restaurant care percepe un avans de doar 5-10% din valoarea totala a contractului nu este neaparat si cea mai buna alegere. Puneti totul in balanta si calculati intotdeauna costul final, cu tot cu decoratiuni si tortul miresei, pe care unele restaurante le ofera din oficiu.

Alegeti biserica unde veti oficia cununia religioasa

Daca optati si pentru o cununie religioasa, trebuie sa alegeti din timp biserica unde aceasta va avea loc si sa vorbiti cu preotul in privinta datei si chiar a orei de desfasurare. Este indicat sa stabiliti acest detaliu din timp, pentru a nu avea surprize neplacute in preajma evenimentului.

Un mic sfat: alegeti o biserica aflata in imediata apropiere a localului unde nunta va avea loc.

In plus, alegeti o ora cat mai convenabila pentru invitati, care nu doresc sa piarda foarte mult timp intre cununia religioasa si marea petrecere. Ganditi-va ca unii dintre ei vin din alte localitati! Spre exemplu, daca petrecerea incepe la ora 7, cununia religioasa ar putea avea loc la ora 5.

Alegeti verighetele

Verighetele transmit, insa, adevarata poveste a unei nunti frumoase, de aceea, pe langa rochia de mireasa, sunt cel mai important accesoriu din cadrul unui astfel de eveniment. Verighetele nu sunt doar simple bijuterii, ci simbolizeaza fidelitate, angajament si promisiunea de a-i fi alaturi celuilalt la bine si la greu. Cele mai cautate verighete sunt cele din aur galben si din aur alb. Insa nu orice tip de verighete vi se potriveste. Insa, spre exemplu, la bijuteriateilor.ro puteti modifica masurile, culoarea si pietrele incrustate, in functie de preferinte.

Un mic sfat: alege verighetele care vin la pachet si cu un certificat de garantie.

Alegeti ziua pentru cununia civila

Cei mai multi dintre tinerii care doresc sa se casatoreasca organizeaza cununia civila in aceeasi zi cu cea religioasa si cu marea petrecere.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un mic sfat: organizati cununia civila cu o zi inainte. Veti fi, astfel, mai putin aglomerati in ziua cea mare, pe care o veti putea dedica exclusiv cununiei religioase si petrecerii de la restaurant. Insa nu organizati cununia civila cu doua sau trei zile inainte, deoarece unii dintre participanti ar putea veni din alte localitati special pentru asta, iar timpul tuturor este intotdeauna pretios.

Gandeste-te la muzica

Reusita unei nunti este strans legata de inspiratia mirilor in alegerea unui bun Dj sau a unei formatii. Insa muzicantii trebuie contactati din timp, cu cel putin 8 luni inainte de nunta, deoarece cei mai buni dintre ei sunt si cei mai cautati, iar voi nu vreti sa ramaneti pe dinafara. Este foarte important sa nu va bazati pe cuvantul lor, ci sa semnati un precontract, pentru a fi siguri ca nu veti avea surprize neplacute.

Un mic sfat: mai priviti o data lista de invitati si vedeti care este media de varsta a acestora. Daca la nunta vor veni mai multe persoane mature sau de varsta a treia, muzica populara ar putea sa-i incante teribil. In schimb, daca 90% dintre invitati sunt tineri, ati putea miza pe un DJ care pune muzica moderna, pentru toate gusturile, si care stie sa transforme nunta intr-o petrecere-monstru.

Alegeti fotograful si cameramanul

La fel ca in cazul DJ-ului si al trupei muzicale, vorbiti din timp cu un fotograf si un cameraman. Cei mai multi dintre ei lucreaza in echipa, asa ca nu veti fi nevoiti sa alergati dupa doi iepuri in acelasi timp. Insa nu alegeti fotograful „dupa ureche” sau doar la recomandarea unui prieten bun, ci analizati cu atentie portofoliul pe care vi-l pune la dispozitie, pentru a va convinge ca, intr-adevar, este un bun profesionist.

Un mic sfat: un fotograf cu adevarat profesionist are o vasta experienta si o sumedenie de idei de fotografii care s-ar putea transforma in amintiri de neuitat. Ascultati-le si puneti-le in practica!

Costumul si rochia de mireasa

Costumul si rochia de mireasa sunt cele doua accesorii de nunta care starnesc cele mai multe controverse. Adaptati-va sezonului in care veti organiza nunta, iar pentru lunile de vara optati pentru un model de rochie de mireasa cat mai aerisit si simplu ca design.

Un mic sfat: comandati-le cu cel mult doua luni inainte de eveniment, deoarece dimensiunile voastre corporale ar putea varia, iar ultimul lucru pe care vi-l doriti la o nunta este ca rochia de mireasa si costumul sa fie prea largi sau prea stramte pentru voi.

Invitatiile de nunta si marturiile

Invitatiile de nunta si marturiile pot oferi personalitate nuntii voastre. Oferiti ca marturie un mic dar cat mai personalizat. Spre exemplu, o sticla de vin cu o eticheta cu numele mirilor sau, de ce nu, chiar al invitatilor poate fi cea mai buna alegere.

Un mic sfat: evitati invitatiile clasice si optati pentru un design care va defineste. Spre exemplu, daca lucrati in domeniul IT, o mica parte a invitatiei ar putea fi scrisa in limbaj de programare, iar daca lucrati in presa, o invitatie sub forma unei stiri TV sau a unei pagini de ziar i-ar putea amuza copios pe cei care va vor fi alaturi.

 

Foto: pixabay.com