Oficial! Anunț de ultimă oră pentru românii care locuiesc la bloc! Ce pățești dacă rămâi în URMĂ cu întreținerea

Autor: Lavinia Medrea
Penalizări pentru restanțieri
Sursa: PixaBay

Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Cei care nu achită restanțele în maxim 30 de zile vor fi penalizați cu maxim 0,2% pentru fiecare întârziere la plata întreținerii.

Ghinion pentru românii care locuiesc la bloc. Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor menționează că termenul maxim pentru achitarea datoriilor la întreținere este de 30 de zile. Locuitorii care nu achită datoriile vor fi penalizați cu maxim 0,2% pentru întârzierea plăților.

Ghinion pentru românii care locuiesc la bloc. Ce vor păți restanțierii

Penalizările pentru neachitarea restanțelor la întreținere se va face după 60 de zile de la data afișării acestora pe avizier. Asociația de proprietari poate penaliza restanțierii cu cel mult 0,2% pentru fiecare zi în care întârzie cu plata. 

Sumele de bani adunate din partea locuitorilor penalizați revin în fondul de penalități al asociației de proprietari. Se vor utiliza pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, pentru cheltuieli de reparație privind proprietățile comune, reabilitare termică sau consolidare.

Legea interzice clar folosirea acestor bani pentru alte scopuri. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Vești proaste pentru toți românii care stau la bloc. Ce se va întâmpla din această iarnă?

Tot în legătură cu restanțele, administratorul este obligat să înștiințeze restanțierul și să anunțe președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari în legătură cu acest lucru. După 90 zile de la afișarea listei cu sumele de plătit, președintele asociației de proprietari va avea dreptul de a judeca restanțierii în instanță pentru neachitarea restanțelor. În cazul în care se va da o sentință în avantajul asociației, poate fi aplicată pentru plata datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă.

 

Citeste si: Schimbare majoră în sistemul energiei. Toți românii sunt obligați să facă această modificare până la sfârșitul anului

Totodată, asociația de proprietari trebuie să ia măsuri pentru a lua înapoi sumele neplătite în trei ani, așa cum spune legea. În caz contrar, există riscul prescrierii datoriilor.