Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat că procesul de remediere va dura mai mult decât s-a anticipat inițial, precizând că sistemele informatice nu au suferit pierderi de date, însă restaurarea accesului online depinde de procedurile tehnice necesare.
Cât timp va dura remedierea problemelor pe platforma Ghișeul.ro
Potrivit ADR, defecțiunea, survenită în jurul orei 5:00 dimineața pe platforma Ghișeul.ro, a afectat echipamentele de rețea și a blocat funcționarea platformelor gestionate de autoritate.
„Procesul de remediere a defecțiunilor apărute, ca urmare a problemelor din rețeaua publică electrică din dimineața zilei de 11 februarie, necesită un timp mai mare decât cel estimat inițial.
Experții Autorității pentru Digitalizarea României sunt implicați în soluționarea problemelor, termenul pentru reluarea funcționalităților fiind azi, începând cu ora 18.00.
Subliniem faptul că sistemele (datele/fișierele) nu sunt afectate, dar prezentarea lor în Internet depinde de procesul de restaurare.
Timp estimat pentru reluarea activității- ora 18:00.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru femeile din țară! Casa Națională de Pensii Publice anunță cine va ieși mai devreme la pensie
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!”, este mesajul ADR.
Citește și: Plata rovinietei sau a taxei de pod nu este disponibilă în prezent pe ghișeul.ro
Ce se va întâmpla cu sistemele IT guvernamentale
În contextul acestui incident, ADR a subliniat necesitatea accelerării procesului de migrare a sistemelor informatice guvernamentale către infrastructuri moderne și sigure.
Recent, ADR a lansat o licitație pentru mutarea în cloud a unui număr de cel puțin 30 de sisteme IT guvernamentale, proiect finanțat prin PNRR cu un buget de 180 de milioane de euro. Termenul limită pentru finalizarea migrării este luna iunie 2026. Cloudul privat guvernamental va fi administrat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va funcționa prin patru centre de date situate în București, Brașov, Sibiu și Timiș.
„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Tocmai din acest motiv ADR prioritizează acum procesul de migrare al sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud. Dacă 2024 a fost anul implementării infrastructurii de cloud, anul 2025 va fi anul migrării în cloud”, a declarat președintele ADR, Dragoș Vlad, pentru HotNews.
Blocarea accesului la platforme precum Ghișeul.ro și SEAP a creat dificultăți pentru cetățeni și instituții, care au fost nevoiți să amâne plăți sau achiziții publice.