Gomboți cu prune de post, desertul tradițional pregătit de Maica Ecaterina! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi

Gomboți cu prune de post

Sursa: Captură YouTube

Postul Crăciunului ne aduce mai aproape de Nașterea Mântuitorului, dar ne și amintește de copilărie, perioadă în care românii mâncau gomboți cu prune.

Gomboții cu prune de post reprezintă un desert simplu, delicios și plin de nostalgie, fiind adesea consumat de români în perioada copilăriei. Această rețetă este una de post, ideală pentru perioada Postului Crăciunului, iar Maica Ecaterina prezintă fiecare pas al rețetei tradiționale de post, incredibil de gustoasă.

Gomboți cu prune de post, desertul tradițional pregătit de Maica Ecaterina

Gospodinele doresc ca în perioada Postului Crăciunului să experimenteze cât mai multe rețete de post, care să le aducă aminte de perioada copilăriei, dar care să fie și sățioase.

Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie 2024, iar până la data de 24 decembrie 2024, creștinii nu au voie să consume alimente de origine animală.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024! Ce ai voie să mănânci și ce este interzis să faci pe durata postului

Maica Ecaterina ne arată cum pregătim gomboți cu prune de post, dulcele ideal pentru această perioadă a anului.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei și la ce să renunțe. „Silviu a murit având cu mine o relație de dușmănie.”

Ingrediente:

  • 600 de grame de cartofi fierți în coajă și curățați
  • 250-300 de grame de făină albă
  • 1/2 linguriță sare
  • 300 de grame de prune mari
  • 150 de grame de pesmet
  • 100 de mililitri de ulei
  • sare după gust
  • 4-5 linguri de zahăr
  • 1 linguriță rasă de scorțișoară

Mod de preparare:

Maica Ecaterina începe prepararea rețetei de gomboți cu prune de post chiar cu sfârșitul, astfel punem la călit pesmetul prin care vom trece fiecare gombot sau gălușcă cu prune. Într-o tigaie punem ulei la încins, după care adăugăm pesmetul, împreună cu puțin zahăr și scorțișoară. Amestecăm ingredientele și lăsăm la gătit până se mai închide puțin la culoare, după care îl punem deoparte. 

Urmează acum să punem o oală cu apă la fiert, timp în care pregătim aluatul pentru gomboți. O să dăm pe răzătoare cartofii fierți și curățați, urmând ca la final să adăugăm puțină sare. Amestecăm cartofii cu sarea, după care adăugăm și făina, până ajungem la consistența dorită. Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute, după care putem să îl prelucrăm cu mâna sau cu socitorul.

Trebuie să facem o bilă, după care să o turtim, astfel încât să putem așeza pruna în interiorul ei și să închidem aluatul în jurul prunei. Astfel acoperim pruna cu aluatul pe care l-am turtit cu ajutorul mâinii. După ce apa a fiert, iar gomboții au fost asamblați putem să punem găluștile în apa fierbinte, știind că sunt gata atunci când se ridică la suprafață.

După ce gomboții au fiert, îi luăm din apă și îi trecem prin pesmetul călit la început. Pentru un plus de savoare putem să adăugăm și dulceață peste fiecare gombot.