Google Speed Update: Ce trebuie sa faci? – Invata cu E-Advertising

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 05 nov 2018, 12:11

2018 este anul vitezei, cel putin asa doreste Google.

De aceea, in iulie 2018 a fost implementat asa numitul “Google Speed Update” care forteaza proprietarii de site-uri sa isi imbunatateasca viteza de incarcare, altfel vor fi penalizati. A devenit probabil unul dintre cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii ai in vedere in procesul de optimizare SEO pentru site-ul tau.

Suna foarte drastic, dar de fapt o viteza de incarcare buna duce la alte zece lucruri si mai bune. Spre exemplu, viteza de incarcare afecteaza in mod direct Bounce rate-ul (rata de abandon al site-ului tau). Daca pagina se incarca foarte greu, utilizatorul va reveni la pagina de rezultate Google pentru a alege un alt site. De asemenea, daca utilizatorul are o experienta buna pe site, de obicei vizita sa se incheie cu o conversie.

Ce trebuie sa faci pentru a avea un site rapid in 2019? 

Atunci cand Google a anuntat finalizarea implementarilor pentru Speed Update, au schimbat si modul in care este masurata viteza de incarcare. Acest lucru se poate observa in instrumentul Google PageSpeed Insights. Daca analizezi un URL, acum exista doi factori care sunt luati in considerare: Viteza de incarcare si Optimizarea. 

Datele pentru scorul Page Speed sunt extrase din Chrome User Experience (CrUX) care arata modul in care utilizatorii reali au interactionat cu pagina. Acest scor este determinat de viteza de incarcare a site-ului tau, de tipul de conexiune pe care utilizatorii il folosesc si de dispozitivul folosit pentru a accesa pagina. Acest lucru face imposibila analiza unui site nou, fara nici un fel de trafic si ar fi bine de apelat la o agentie seo daca procesul este dificil.

De aceea, poti folosi alte instrumente precum GTMetrix sau Pingdom pentru a vedea o estimare a vitezei de incarcare.

Iata principalii factori pe care trebuie sa ii verifici pentru o viteza de incarcare exelenta:

1. Evita redirectionarile paginii

De obicei, acest lucru se intampla atunci cand treci la varianta HTTPS si apare redirectionarea in lant. Acest lucru inseamna ca site-ul tau HTTP:// va urma redirectionarea catre HTTP://WWW apoi redirectionarea HTTPS://WWW. Acest lucru va ingreuna viteza de incarcare a site-ului, deoarece browserul va trebui sa incarce de 3 ori aceeasi pagina. Asigura-te ca redirectionarile sunt facute corect si vei beneficia de o viteza de incarcare mai buna.

2. Activeaza compresia fisierelor

Un continut de dimensiuni mai mici va reduce din durata de descarcare a fisierelor si reduce consumul datelor folosite de browser pentru a afisa pagina. Poti activa compresia GZIP direct din fisierul .htaccess folosind doar cateva linii de cod, iar site-ul tau se va incarca mult mai rapid.

3. Imbunatateste timpul de raspuns al serverului

Aici nu sunt foarte multe lucruri pe care le poti face, deoarece tine de resursele serverului pe care il folosesti. Daca iti va aparea aceasta recomandare, atunci ar trebui sa iei in considerare upgrade-ul pachetului de gazduire la un server mai bun.

4. Usureaza caching-ul browserului

Lipsa politicii de cache din fisierul .htaccess poate duce la crearea request-urilor interminabile intre server si browser care afecteaza atat viteza de incarcare cat si modul de afisare a site-ului in cazul in care exista resurse blocate.

5. Comprima resursele (HTML, CSS, si JavaScript)

Cu totii stim cum arata un fisier HTML, CSS sau Javascript. Exista linii si linii de cod, comentarii si foarte mult spatiu liber. Acel spatiu liber are totusi un rol negativ la dimensiunea fisierului. Prin compresie, se elimina comentariile si spatiile nefolosite din fisier pentru a-i reduce din dimensiunea fizica. Astfel va fi descarcat mult mai rapid de browser.

6. Optimizeaza imaginile

Imaginile sunt cele care necesita cel mai mult timp de procesare pana cand sunt afisate. Este important ca imaginile afisate pe site sa aiba dimensiuni cat mai mici si sa fie preluate la dimensiunile specificate in codul HTML. Se pot folosi instrumente precum Tiny PNG pentru comprimarea imaginilor fara a pierde vizibil din calitate.

7. Optimizeaza livrarea CSS-ului

Browserul trebuie sa proceseze mai intai fisierul CSS pentru a putea afisa pagina. De multe ori, exista conflicte intre fisierele CSS care necesita mai multe request-uri din partea browserului pentru a afisa pagina. De aceea trebuie sa urmaresti urmatoarele lucruri:

Afiseaza inline fisierele CSS de mici dimensiuni;

Evita afisarea inline a fisierelor de mari dimensiuni;

Evita afisarea inline a atributelor CSS (Ex: <p style=...>) care duce de multe ori la duplicarea codului, lucru blocat in mod implicit in Content Security Policy.

8. Prioritizeaza continutul vizibil

In cazul in care continutul “above the fold” depaseste pragul de 14.6 Kb comprimat, va necesita mai multe comunicari intre server si browser pentru a fi afisat in totalitate. De aceea este recomandat sa folosesti metodele de comprimare specificate mai sus, pentru a reduce dimensiunile continutului vizibil.

9. Elimina JavaScript-ul care blocheaza afisarea

Browserele proceseaza mai intai structura HTML pentru a o afisa. Daca gaseste un fisier Javascript se opreste pentru a-l procesa si pe acesta. Daca fisierele Javascript sunt externe, pot aparea intarzieri foarte mari pana la afisarea completa a site-ului. Pentru a rezolva aceasta problema, poti marca tag-ul <script> ca si async (asincron = in acelasi timp), care ii spune browserului sa nu opreasca constructia structurii DOM cat timp asteapta executia scriptului. Un alt lucru pe care il poti face este sa muti scripturile terta-parte la sfarsitul structurii HTML (in general in footer) pentru a nu dauna vitezei de incarcare.

In concluzie, trebuie sa fii constient de faptul ca viteza de incarcare – exact ca si SEO in general – este un proces. Asadar nu poti sa il faci o singura data si ai scapat. Trebuie sa ai mereu in vedere sa imbunatatesti viteza de incarcare a site-ului tau si sa fii cu ochii in patru la modificarile de algoritm al motorului de incarcare. 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.