Google va începe să șteargă conturile inactive în această săptămână!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 nov 2023, 11:57

Contul Google pe care nu l-ați mai verificat de ani de zile ar putea fi șters săptămâna aceasta. Începând de vineri

Sursa: PixaBay

Contul Google pe care nu l-ați mai verificat de ani de zile ar putea fi șters săptămâna aceasta. Începând de vineri

Contul Google pe care nu l-ați mai verificat de ani de zile ar putea fi șters săptămâna aceasta. Începând de vineri, Google își va continua planul de a șterge conturile care au fost inactive timp de cel puțin doi ani.

Compania a anunțat noua politică în luna mai, spunând că este menită să prevină riscurile de securitate: Constatările interne arată că conturile mai vechi sunt mai predispuse să se bazeze pe parole reciclate și mai puțin predispuse să utilizeze măsuri de securitate actualizate, cum ar fi verificarea în doi pași, ceea ce le face mult mai vulnerabile la

probleme precum phishing, hacking și spam.

Avertismente din timp?

Google a trimis avertismente utilizatorilor afectați încă din luna august, cu mai multe alerte trimise la conturile afectate și la e-mailurile de rezervă furnizate de utilizatori.

În cadrul unei abordări etapizate, primele conturi care vor fi eliminate sunt cele care au fost create și apoi nu au mai fost revizuite de către utilizator, a declarat Google în luna mai.

"Dorim să vă protejăm informațiile private și să prevenim orice acces neautorizat la contul dvs. chiar dacă nu mai folosiți serviciile noastre", a scris Google într-o actualizare a politicii din august.

Conturile Google includ totul, de la Gmail la Docs, Drive și Photos, ceea ce înseamnă că tot conținutul care se află în suita Google a unui utilizator inactiv este în pericol de a fi șters.

Există câteva excepții de la această mutare de ștergere: Conturile cu canale YouTube, cele cu solduri rămase pe carduri cadou, cele folosite pentru a achiziționa un obiect digital, cum ar fi o carte sau un film, și cele care au publicat aplicații care sunt active pe o platformă precum magazinul Google Play, a precizat compania în august.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu e prima data?

Decizia de a șterge conturile merge un pas mai departe decât o politică mai veche. În 2020, Google a spus că utilizatorilor li se va șterge conținutul din serviciile pe care nu le mai folosesc, dar conturile în sine nu vor fi șterse.

Ștergerea conturilor vechi este un pas cheie pentru a asigura securitatea, potrivit lui Oren Koren, CPO și cofondator al firmei de securitate cibernetică Veriti, care spune că conturile vechi sunt frecvent considerate ca fiind cu risc scăzut și, astfel, pot fi o deschidere

pentru actorii rău intenționați. Ștergerea conturilor vechi ar putea forța hackerii să creeze conturi noi- o acțiune care necesită acum verificarea numărului de telefon. În plus, ștergerea scapă de datele mai vechi care ar fi putut fi scăpate la un moment dat într-o încălcare a datelor.

"Prin eliminarea proactivă a acestor conturi, Google micșorează efectiv suprafața de atac disponibilă pentru infractorii cibernetici", a scris Koren prin e-mail.

"Această acțiune a Google exemplifică o tendință mai largă în domeniul securității cibernetice: luarea de măsuri preventive pentru a consolida peisajele de securitate digitală în general."

Pentru a vă salva contul, tot ce trebuie să faceți este să vă conectați pentru a vă autentifica în contul Google sau în orice serviciu Google cel puțin o dată la doi ani și poate citi un e-mail, viziona un videoclip sau efectua o singură căutare, printre alte activități.

Citește și: Cât de mult aur este cerut în acest moment? Investitie buna sau?

Citește și: Șeful mărcii VW anunță reduceri de personal- Ce se intampla?

Citește și: Vom reuși să eliminăm treptat combustibilii fosili?