Cum arată noile drone achiziționate de Garda de Coastă a României. Sunt patru la număr și au costat o avere. Ce pot să facă acestea

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 sep 2023, 01:15

Garda de Coastă a României a achiziționat patru drone de ultimă generație care pot ajunge la o altitudine de 7000 de metri înălțime și se pot ridica de la sol în doar 30 de secunde.

Sursa: https://www.pexels.com/

Garda de Coastă a României a achiziționat patru drone de ultimă generație. Cum arată și cât au costat?

Garda de Coastă a României a achiziționat patru drone de ultimă generație care pot ajunge la o altitudine de 7.000 de metri înălțime și se pot ridica de la sol în doar 30 de secunde.

Garda de Coastă a României a achiziționat patru drone tip enterprise. Cât au costat

Garda de Coastă a României a finalizat procedura de achiziție a unui număr de patru drone tip enterprise- law enforcement, în valoare de 400.000 lei, special realizate pentru a deservi structurii de ordine publică şi siguranţă națională.

Dronele dețin specificații tehnice ridicate, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, crescând capacitatea activității polițienești de supraveghere a frontierei de stat, conform Gărzii de Coastă Constanța. Ele urmând să fie folosite pentru combaterea migrației ilegale, dar și a infracționalității transfrontaliere. De asemenea, mai pot fi utilizate pentru a detecta orice tip de mișcare suspectă făcută de migranți sau de cei care se ocupă cu braconajul piscicol ori de contrabanda cu țigări.

Persoanele pot fi observate chiar și de la o distanță de 6 km, iar obiectele, fie că vorbim de mașini sau nave, de la 10 kilometri. O singură dronă se poate ridica de la sol în 30 de secunde și poate ajunge la o înălțime de până la 7.000 de metri. Acestea au integrate camere cu termoviziune și pot funcționa atât ziua cât și pe timp de noapte, astfel că polițiștii de frontieră le pot utiliza 20 de ore din 24.

 

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 300 de război în Ucraina: Vladimir Putin declară că situația din cele patru regiuni anexate ilegal este una „foarte dificilă”, iar Rusia acuză Ucraina de atacarea unor zone din spatele liniei de pe frontul din regiunea Lugansk

Granița de est a Uniunii Europene va fi supravegheată cu drone de ultimă generație.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Cele patru drone au fost achiziționate la suma de 400.000 de lei.

Aspecte legislative pentru cei care dețin drone

Potrivit legii, cei care doresc să achiziționeze o dronă sunt obligați să respecte anumite reguli. Astfel că, începând cu data de 31.12.2020, pe teritoriul și spațiul aerian al statelor membre UE, se vor aplica prevederile Regulamentului UE nr. 2019/947 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord, cu modificațiile si completările ulterioare.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Conform noului regulament operațiunile cu aeronave fără pilot la bord sunt de 3 tipuri: OPEN (Deschis), SPECIFIC (Specific) si CERTIFIED (Certificata). Activitățile de zbor in care sunt implicate aeronavele fără pilot (operațiuni UAS), precum si condițiile in care se vor desfășura acestea, începând cu 31.12.2020.

Categoria Open are trei subcategorii: A1: zbor peste oameni, însă nu peste adunări; A2: zbor aproape de oameni; A3: zbor departe de oameni.

Citește și: Ce pretenții ridică Austria pentru a combate migrația ilegală. Karl Nehammer merge în Consiliul European cu cinci condiții

Un UAS poate fi înmatriculat doar dacă este utilizat pentru operațiuni din categoria certificată.

Dacă operațiunea UAS este în categoria “deschis” sau categoria „specific”, atunci operatorul UAS trebuie să se înregistreze și să-și declare aeronavele, iar după înregistrare, operatorul UAS primește un număr unic de înregistrare, care trebuie inscripționat, prin intermediul unui sticker, pe fiecare UAS deținut.

Sursă: adevarul.ro

 

 

Taguri: