Pentru a evacua oamenii de pe insule, sunt folosite bărci și feriboturi. Un mare tur operator și o companie aeriană au anunţat amânarea vacanţelor.
Oamenii fug cu ce au pe ei, din calea dezastrului
Ieri, 23 iulie, a început cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării, conform autorităților din Grecia. Cercul de foc din insulele Corfu și Rhodos a prins sute de mii de localnici şi turişti. Deja 20.000 de oameni au fost mutaţi din hoteluri şi locuințe.
,,O catastrofă. Au ars mai multe hoteluri. Se organizează voluntari să ajute să relocheze oamenii. Autobuzele nu mai circulă între staţiuni, au fost recepţionate să scoată oamenii de acolo.
În mijlocul nopții, oamenii au fost urcați în bărci de către pompieri. De asemenea, o parte din persoane au fost transporate și către săli de sport, de conferințe sau la aeroport. Vântul și căldura întețesc incendiile de vegetaţie, ceea ce îngreunează munca pompierilor. Zonele cele mai afectate de flăcări sunt în est, la Kiotari și Genadi și mai multe localităţi din zona centrală a insulei.
De asemenea, insula Corfu nu a fost, nici ea, ocolită de incendiul violent.,,Este dificil, frustrant. Nu suntem siguri unde arde. Ni s-a spus să plecăm. Aşa că ne-am pus câteva lucruri în geantă şi am venit aici", declară un alt turist, pentru observatornews.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Cel puțin un mort în urma prăbușirii unui pod în Grecia!
Condițiile meteo par să înrăutățească situația
Ambasada României la Atena a declarat că, în zona de evacuare, aproximativ 30 de români au fost prinşi, însă, aceștia nu sunt în pericol. Alți, români care aveau planuri de vacanță pentru acea zonă, sunt de părere că ar fi mai bine să-și anuleze călătoriile.
,,Discutăm în permanenţă cu partenerii şi autorităţile. Noi avem 500 de turişti în insula Rhodos. 15 au fost afectaţi. Au fost imediat mutaţi în zone sigure. Zona de Nord este neafectată. Aeroportul din Rhodos este operabil şi zborurile se desfăşoară normal", susține, pentru aceeași sursă, Marius Berca, operatorul unei agenţii de turism.
Însă, cu toate acestea, o companie aeriană low cost, dar și un mare operator de turism au făcut anunțul că suspendă zborurile către Rhodos.
La aeroportul de pe insulă s-a deschis un birou de urgenţă menit să vină în ajutorul turiştilor care nu au mai apucat să-și ia actele cu ei, în fuga din calea incendiului.O mare parte din peisajul exotic s-a transformat în scrum, iar în aer plutește funingine. Chiar dacă oamenii au fugit, în urmă au rămas animale neajutorate. Mai mulţi cai gonesc pe străzi, în încercarea de a se salva. Pentru intervențiile de pe cele două insule, au fost chemați și pompieri români, deoarece echipajele elene n-au putut face față, pe cont propriu, luptei cu flăcările.
Ieri s-au înregistrat 45 de grade în Grecia. Pentru ţările mediteranene, meteorologii preconizează un val de căldură de 18 zile consecutive.
Citește și: Vară 2023: Cât mai stă valul de caniculă în România și care vor fi zonele afectate de căldură?