GRESEALA pe care o facem TOTI cand preparam friptura

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 01:55

Romanii adora sa faca gratare!

Pe vreme buna sau rea, pe canicula sau pe ger, cu sau fara ocazii speciale, in curtea proprie, la prieteni, in spatii special amenajate sau in fata sau in spatele blocului, romanii nu rateza nicio oportunitate de a incinge gratarul cand are pofta de o friptura buna. Si nimeni nu-i intrece in pricepere! Toti au stiluri personale de a pregati gratarle, insa foarte putinisunt constienti de greseala pe care o fac atunci cand vine vorba de preparatul fripturii de porc, vita, oaie sau pui.

Regretatul bucatar, scriitor si realizator de emisiuni TV, Anthony Bourdain, care a decedat in vara acestui an, a vorbit intr-una dintre cartile sale, “Appetites” de marea greseala comisa de majoritata oamenilor pasionati de facutul gratarelor.

"Nimeni nu stie cum sa pregatesca o friptura delicioasa. Oamenii gatesc friptura prea mult, insa cea mai mare greseala pe care o fac este ca inteapa si strapung tot timpul carnea, apoi o ridica de pe gratar pentru a vedea daca este patrunsa.

Iar atunci cand friptura este gata incep sa o si taie",
spune Bourdain.

Secretul? Este foarte simplu – un pic de atentie si putina rabdare. In primul rand, friptura nu se inteapa, nu se taie si nu se strapunge sub nicio forma cat timp se afla pe foc. Apoi, dupa ce luam carnea de pe foc, “ea trebuie lasata sa se odihneasca pret de 10-15 minute.

Astfel lasi aromele si sucurile carnii sa recircule si sa-i desavarseasca gustul. Asa vei obtine gustul magic, perfect. Atat de simplu”, a incheiat Bourdain.