Gogosile sunt unul dintre cele mai populare deserturi din bucataria romaneasca si sunt consumate deseori inclusiv pe post de mic dejun deoarece, in functie de felul in care sunt preparate, pot fi foarte satioase.
De asemenea, gogosile pot sta si la baza altor tipuri de deserturi delicioase, precum papanasii. Negatite insa cum trebuie rezultatul final poate fi nereusit.
Iata ce greseli nu trebuie sa faci atunci cand gatesti gogosi.
Citeste si: 9 greseli pe care le faci cand prepari clatite
Ce greseli faci cand gatesti gogosi
1. Pui unt in compozitie fara sa adaugi si un praf de sare
Multa lume nu pune sare in dulciuri sau in deserturi gandindu-se ca va strica gustul final al preparatului. Acest lucru este fals. Daca folosesti spre exemplu unt in prepararea gogosilor, adauga si un varf de cutit de sare. Vei avea surpriza ca la final gogosile sa iasa mai aromate, cu un gust mai intens.
2. Pui ingredientele in compozitie fara sa le cerni
Foarte multa lume nu cerne ingredientele din compozitia gogosilor, chiar daca anumite retete specifica in mod clar acest lucru.
3. Bagi gogosile la copt fara sa preincalzesti cuptorul
Multa lume uita de o etapa esentiala in prepararea gogosilor la cuptor: nu preincalzeste cuptorul inainte. Acest pas este extrem de important.
Inainte de a adauga compozitia la cuptor, cauta sa il preincalzesti timp de 10- 15 minute inainte.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: 6 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti cartofi prajiti
4. Pui zahar pudra peste gogosi fara sa astepti sa se raceasca
O alta greseala pe care multa lume o face atunci cand gateste gogosi: pune zahar pudra peste ele imediat dupa ce sunt scoase din cuptor. Gogosile trebuie lasate sa se raceasca un pic inainte de a face aceasta operatiune. In caz contrar zaharul se va topi si va capata o consistenta ciudata.
5. Deschizi cuptorul in timp ce se coc gogosile
Nu deschide cuptorul atunci cand coci gogosi, deoarece scazi temperatura din interior iar aluatul nu se va mai face cum trebuie. Foloseste lumina integrata pentru a verifica nivelul de coacere al gogosilor. Iti poti da seama cand sunt facute in momentul in care capata o culoare aurie.
6. Pui gogosile foarte apropiate una de cealalta in tava
Atunci cand asezi gogosile in tava ai grija sa le pui departate una de cealalta. Motivul este simplu: acestea vor creste in cuptor, iar daca exista o distanta suficienta intre ele nu se vor lipi.
7. Nu pui hartie de copt pe toata tava
Din graba multa lume nu imbraca in intregime tava in hartie de copt iar acest lucru este o greseala. Fara hartie de copt aluatul se va lipi de tava; te vei alege astfel cu niste gogosi rupte, care arata inestetic.
Citeste si: Cum vopsesti oua de Paste. 5 greseli frecvente pe care le faci cand vopsesti ouale de Paste
Gogosi la cuptor: reteta simpla si rapida
Pentru a prepara gogosi gustoase la cuptor ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 de grame de faina, 200 ml apa calda, 3 linguri de zahar, un ou, un varf de cutit de sare, o esenta de vanilie, un pahar mic de lapte si 4 linguri de unt.
Incepe prin a prepara aluatul: intr-un bol mai mare pune apa calda, drojdia, zaharul si oul batut in prealabil cu laptele, sarea si esenta de vanilie.
Ulterior, folosind o lingura de lemn, presara putin cate putin faina si amesteca bine pana cand o incorporezi complet. La final framanta aluatul cu mainile timp de 5 minute, dupa care lasa-l la crescut timp de o ora si jumatate, punand un prosop peste el.
Incepe prepararea gogosilor: intinde aluatul sub forma de foaie, cu o grosime de aproximativ 7- 8 milimetri, si taie-l in forma circulara. Pune gogosile pe o tava pe care ai acoperit-o ulterior cu foaie de copt. Nu uita sa lasi un spatiu de aproximativ 2 centimetri intre ele.
Baga-le la cuptor pentru aproximatv 30 de minute dupa ce, in prealabil, l-ai preincalzit timp de 10- 15 minute. Dupa acest interval de timp scoate gogosile, lasa-le 5 minute sa se raceasca, pune peste ele un topit si adauga zahar vanilat.
Untul se va topi, va incorpora zaharul si va forma astfel peste gogosi un topping delicios, care se potriveste de minune cu aluatul dulce si pufos. Se pot servi fie calde, fie reci. Pofta buna!