Placinta cu mere este un desert foarte apreciat in bucataria romaneasca datorita gustului, dar si a usurintei cu care se poate prepara. In plus, daca este pregatita asa cum trebuie, placinta cu mere poate fi si benefica pentru organism.
Nu ingrasa, iar merele din compozitie ofera o multime de vitamine si nutrienti esentiali pentru buna functionare a corpului uman. Cu toate acestea, pentru a mentine aceste beneficii, este important ca atunci cand gatesti placinta cu mere sa nu faci o serie de greseli pe care multa lume le comite.
Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand gatesti placinta cu mere.
Citeste si: Pancakes de post. Rețetă cu mere și banane
Greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti placinta cu mere
1. Nu cureti merele de coaja inainte de a le pune in placinta
Atunci cand prepara placinta cu mere, foarte multa lume pune merele in compozitie cu tot cu coaja. Acest lucru este o greseala. Coaja merelor nu va adauga un plus de gust rezultatului final, asa cum multi cred. In plus compozitia placintei nu va fi placuta: atunci cand mesteci vei simti bucati mai tari, cu un gust diferit.
2. Folosesti un singur tip de mere atunci cand gatesti placinta cu mere
Foarte multa lume pune la placinta de mere un singur soi de mere. Acest lucru nu este neaparat gresit. Daca vrei totusi sa obtii un gust desavarsit este indicat sa pui in compozitie mai multe tipuri de mere. Aromele diferite se vor combina iar rezultatul final va fi delicios.
Citeste si: 6 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti cartofi prajiti
3. Nu lasi placinta de mere suficient in cuptor
Multa lume verifica gradul de coacere al placintei cu mere urmarind culoarea aluatului. Acest lucru este gresit. Aluatul aramiu nu inseamna o placinta 100% coapta; in interior merele pot ramane tari, iar rezultatul final nu va fi gustos.
Cum ar trebui sa procedezi: cu o furculita apasa usor aluatul in dreptul umpluturii cu mere. Daca simti ca este tare, inseamna ca merele din interior nu s-au inmuiat complet. Daca intampini aceasta situatie, acopera placinta cu o folie de aluminiu. In acest fel si continutul se va gati corect.
4. Pui prea mult zahar in placinta cu mere
Foarte multa lume foloseste o cantitate prea mare de zahar atunci cand gateste placinta cu mere. Acest lucru este o greseala, deoarece si merele au in compozitie o cantitate serioasa de zahar. Rezultatul final va fi astfel prea dulce, si nu va fi nici 100% sanatos.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum ar trebui sa procedezi: urmareste sa nu pui mai mult de doua linguri de zahar in placinta. Vei obtine astfel un gust foarte gustos, o combinatie de dulce si acrisor.
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti piure de cartofi
5. Nu pui topping pe placinta
Foarte multa lume gateste placinta fara sa puna nimic deasupra aluatului. Incearca sa adaugi un topping, precum nuci maruntite. Vei obtine un gust mult mai bun iar aluatul va fi mai crocant.
6. Folosesti mere uscate, sau mere care au fost depozitate incorect
Atunci cand gatesti placinta cu mere, trebuie sa fii atent la ce tip de mere folosesti. Nu pune mere uscate, mere stricate sau mere care au fost depozitate incorect. Gustul final nu va fi deloc bun.
7. Nu cureti merele de samburi
Este important sa cureti merele de samburi inainte de a le adauga in placinta. Samburii contin substante toxice care pot ajunge in placinta in procesul de gatire.
Placinta cu mere: ce beneficii au merele
Consumul de mere are o multime de beneficii pentru organismul uman. Spre exemplu, merele sunt extrem de bogate in potasiu, element ce ajuta la mentinerea sanatatii inimii.
Merele au foarte multe vitamine, antioxidanti si minerale esentiale: A, C, calciu, potasiu, fier, fosfor si acid folic, spre exemplu. Merele au proprietatea de a regla nivelul zaharului din sange, de aceea consumul lor este indicat in special celor care sufera de diabet.
De asemenea, studiile au demonstrat ca un consum regulat de mere reduce riscul de aparitie a aterosclerozei cu pana la 40%. Merele protejeaza si impotriva aparitiei sindromului metabolic, o conditie care poate cauza boli grave de inima si diabet.
Nu in ultimul rand, merele sunt indicate celor care isi propun sa slabeasca. Un mar consumat ofera un grad mare de satietate si contine doar intre 50 si 80 de calorii.
Citeste si: Ce nu stiai despre banane. Ce se intampla in creierul tau cand le mananci
Reteta rapida de placinta cu mere
Pentru a prepara placinta cu mere ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram ,jumatate de mere, 2 linguri de zahar, scortisoara, aluat de placinta.
Mod de preparare: poti prepara placinta de mere folosind aluat congelat pe care il gasesti in magazine. Cauta un aluat care sa nu aiba in compozitie grasimi hidrogenate.
Spala merele foarte bine, curata-le de coaja si da-le pe razatoarea mare. Ulterior caleste merele intr-o tigaie, adaugand peste ele cele doua linguri de zahar si scortisoara.
Dupa ce compozitia s-a racit un pic o poti pune in aluat. Baga ulterior tava la cuptor timp de aproximativ 35 de minute. Dupa aceasta perioada poti scoate placinta si o poti orna fie cu zahar pudra, fie cu nuci maruntite, pentru un plus de gust.
Placinta cu mere se portioneaza si se serveste fie calda, fie rece, dupa preferinte. Pofta buna!