Varza este una dintre mancarurile preferate ale romanilor si este consumata deseori ca garnitura pentru diverse mancaruri, cat si ca fel principal de sine statator. Poate fi preparata in multe forme si combinatii, sau poate fi consumata chiar sub forma de salata.
Varza are o multime de beneficii de necontestat, fiind extrem de bogata in fibre, vitamine si minerale esentiale. Varza poate preveni aparitia unor afectiuni si chiar le poate trata pe altele.
Iata o serie de greseli pe care le faci fara sa stii atunci cand gatesti varza acasa.
Citeste si: Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci varza murata seara
5 greseli pe care le faci cand gatesti varza
1. Fierbi varza ca sa o gatesti
Gatirea verzei implica procesul de fierbere in marea majoritate a cazurilor. Acest lucru nu este tocmai gresit, insa in acest fel multe vitamine din compozitie se pierd, iar in bucatarie ramane un miros puternic.
Putini stiu, dar varza se poate gati si in alte moduri: varza poate fi coapta, spre exemplu, sau poate fi gatita pe gratar.
2. Gatesti un soi care nu ar trebui tratat termic
Nu multa lume stie, insa nu toate soiurile de varza pot fi tratate termic. Spre exemplu, varza rosie ar trebui consumata doar cruda, cand are gustul cel mai bun.
Daca vreti sa folositi varza la realizarea unui preparat este indicat sa alegeti in special varza cu frunze cat mai verzi. Rezultatul final va fi astfel mult mai gustos.
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti piure de cartofi
3. Pui sare la inceputul procesului de gatire
Greseala pe care multa lume o face cand gateste varza este sa puna sare la inceputul procesului de gatire. Acest lucru este total gresit, deoarece astfel varza nu se va gati cum trebuie. Este indicat sa adaugi sarea spre final, cand preparatul este aproape gata; va avea un plus de gust si de culoare.
Daca faci o salata de varza in care pui si alte ingrediente, recomandarea este inversa. Sareaza intai sarea, amestec-o foarte bine, dupa care las-o sa se odihneasca 20- 30 de minute. Ulterior poti adauga si restul ingredientelor.
Citeste si: 6 greseli pe care le faci cand gatesti peste
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
4. Pui varza direct la gatit dupa ce ai taiat-o
O alta greseala facuta de multa lume este punerea verzei la gatit imediat dupa taiere. Acest lucru nu este recomandat deoarece varza se va gati mult mai greu si nu se va patrunde bine. Rezultatul final va fi astfel unul de slaba calitate.
Este recomandat ca, dupa ce feliezi varza, sa o sarezi, sa o amesteci foarte bine si sa o lasi timp de 20 de minute la macerat. Varza rezultata va fi astfel mai moale si mai usor de gatit.
Citeste si: Cum se fierb corect ouale- Sfaturi pentru oua fierte corect
5. Pui varza direct la gatit dupa ce ai framantat-o cu sare
Aceasta greseala are o stransa legatura cu punctul de mai sus. Este indicat sa freci varza cu sare inainte de a o gati, pentru a usura procesul si a obtine o aroma mai placuta.
Nu o pune insa direct in tigaie, ci clateste-o bine inainte. Varza frecata contine o cantitate foarte mare de sare, pe care nu este bine sa o ingerezi. Prin clatire elimini excesul. Te vei bucura asfel de un preparat bun la gust, care nu este un pericol pentru sanatatea ta.
Ce beneficii are consumul de varza
Consumul de varza are multiple beneficii pentru organism, care se pastreaza aproape in totalitate daca este gatita asa cum trebuie. Spre exemplu, varza are un continut ridicat de fibre, ce ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
Varza este extrem de bogata in elemente esentiale: vitaminele A, C, K, antioxidanti si acid folic.
Acidul folic este benefic in special femeilor insarcinate, pentru a preveni aparitia malformatiilor congenitale. Vitamina C care se gaseste in varza intareste sistemul imunitar.
Datorita antioxidantilor si a vitaminei K, consumul de varza rosie poate preveni, spre exemplu, la aparitia bolii Alzheimer. De asemenea, acesti compusi previn depunerea de colesterol pe vasele de sange.
Nu in ultimul rand, s-a demonstrat ca un consum regulat de varza previne aparitia mai multor forme de cancer, datorita antocianilor din compozitie.
Reteta de varza dulce: cum prepari varza dulce
Pentru a face varza dulce aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o varza mare, o ceapa, un morcov, 2 ardei kapia, marar, boia, sare, piper, cimbru, paste de tomate.
Pentru inceput curata ceapa, morcovii si ardeii kapia si taie-i marunt. Ulterior arunca legumele pregatite intr-o tigaie in care ai incins in prealabil uleiul. Dupa 2- 3 minute toarna o cana de apa peste ele si lasa-le sa se inabuse la foc mic.
Pregateste varza: spal-o, toac-o, framant-o cu sare si las-o la odihnit timp de 20 de minute. Dupa aceasta perioada clateste-o bine si adaug-o peste legume, alaturi de inca o cana cu apa.
Las-o la fiert la foc mic, iar cand zeama a scazut pune condimentele, dupa gust: sare, piper, boia, cimbru. Se amesteca, dupa care se pune pasta de tomate si se mai lasa 10 minute la fiert.
La final inchide focul, pune patrunjelul tocat marunt si mai lasa intregul preparat la odihna timp de 10 minute. Se poate servi simplu sau cu mamaliguta calda.