Carnea sta la baza unui numar mare de mancaruri si poate fi gatita in multe feluri. Insa pentru obtinerea unui gust desvarsit si pentru pastrarea beneficiilor pe care le aduce organismului ar trebui pregatita urmand o serie de reguli simple.
Iata ce greseli fac foarte multi oameni fara sa stie atunci cand gatesc carne, indiferent daca este vorba de carne de porc, vita sau pui.
Greseli pe care le faci atunci cand gatesti carne
1. Pui carnea pe foc la scurt timp dupa ce ai scos-o din frigider
Multa lume incepe gatirea carnii imediat dupa scoaterea din frigider. Acest lucru este gresit deoarece schimbarea brusca de temperatura, trecerea de la rece la fierbinte, face ca preparatul final sa isi piarda din gust si din suculenta.
Cel mai bine este ca, dupa ce scoti carnea din frigider, sa o lasi timp de aproximativ 30 de minute intr-o farfurie, la temperatura camerei, si sa incepi ulterior procesul de gatire.
2. Pui carnea in tigaie sau in cuptor imbibata de apa
O alta greseala pe care multi o fac este aceea de a nu scurge asa cum trebuie apa dupa spalare.
Cum ar trebui sa procedezi: dupa spalare lasa carnea la scurs intr-un vas timp de 15- 20 de minute sau inlatura manual excesul de apa si sterge-o foarte bine cu ajutorul unui servetel textil.
Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos
3. Gatesti carnea la flacara mare
In general carnea nu trebuie gatita la flacara mare deoarece astfel se va prepara incomplet: va fi prea facuta sau arsa la exterior, iar la interior va ramane cruda.
Cel mai bine este sa prajesti carnea, indiferent de tip, la foc mic si sa o intorci de mai multe ori in timpul gatirii. In acest fel vei obtine un preparat facut corect, patruns bine si gustos.
4. Speli carnea de pui
Contrar a ceea ce crede multa lume, spalarea carnii de pui este o mare greseala, din cauza faptului ca pe suprafata ei se afla bacterii extrem de periculoase.
Prin spalare acestea se imprastie pe o suprafata mare, ajungand si pe ustensilele de gatit si pe haine. Cel mai bine este sa nu speli carnea de pui inainte de a o gati, pentru ca oricum nu le vei indeparta pe toate. Bacteriile respective vor fi distruse de prepararea termica a carnii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt
5. Folosesti ulei de masline la prajitul carnii
O alta greseala pe care multa lume o face este sa foloseasca ulei de masline pentru a praji carnea. Uleiul de masline are un punct de ardere destul de jos, iar daca acesta este depasit incepe sa devina toxic.
Pe de alta parte, carnea trebuie preparata la o temperatura mai ridicata decat punctul de ardere al uleiului de masline. Din acest motiv cele doua nu ar trebui combinate. Atunci cand gatesti carne, alege un ulei cu un punct de ardere ridicat, precum uleiul de palmier sau uleiul de floarea soarelui.
6. Gatesti carne dezosata sau fara piele
O alta greseala pe care multi o fac este sa aleaga pentru gatit carnea dezosata sau fara piele. S-a demonstrat ca o carne care are piele si oase are un gust mult mai bun decat cele care nu au.
In cazul in care chiar vrei sa inlaturi pielea si oasele, acest lucru se poate face foarte usor si dupa ce carnea a fost gatita.
Citeste si: Mancare de urzici de post. Ce nu stiai despre urzici
Ce beneficii are consumul de carne
Carnea are o multime de beneficii pentru organism daca este consumata in cantitati corecte.
Carnea de pui, spre exemplu, este bogata in complexul de vitamine B, dar si in vitaminele A, D, K, E si mineralele fier, cupru, zinc, magneziu, calciu, fosfor si potasiu. Carnea de pui contine si seleniu, care creste imunitatea si regleaza metabolismul.
Carnea de vita este bogata in fier si vitamina B, elemente care ajuta la formarea celulelor rosii si a creatinei, necesara cresterii masei musculare.
Carnea de miel intareste sistemul osos, iar carnea de rata imbunatateste sistemul nervos si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv. Nu in ultimul rand carnea de peste aduce in organism acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6, care au multiple beneficii pentru organism.
Friptura de carne de porc cu bere la cuptor: reteta simpla si rapida
Pentru a prepara friptura de porc cu bere ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de carne de porc, jumatate de litru de bere neagra, 3 cepe mari, o capatana de usturoi, 100 ml ulei, 100 grame de unt, trei linguri de miere, sare si piper.
Incepe prin a unge carnea foarte bine cu ulei, miere, sare si piper. Aseaza carnea intr-o tava pe care ai pus in prealabil miere si pune-o in cuptor pentru o ora.
Ulterior prepara sosul de bere, pe care il vei pune peste carne. Intr-o oala topeste untul, si adauga peste el ceapa taiata felii si usturoiul maruntit. Pune sare si piper, dupa care adauga 500 ml de bere si lasa totul la foc mic timp de 10 minute, pana cand continutul se injumatateste.
Scoate carnea, adauga sosul de bere peste ea si introdu din nou tava in cuptor pentru inca jumatate de ora. La final se scoate preparatul, se lasa 10 minute pentru a se intrepatrunde mai bine aromele, se portioneaza si se serveste alaturi de o garnitura la alegere.