Factorii de decizie politică par să atenueze măsurile menite să prevină o nouă criză financiară.
La cincisprezece ani de la prăbușirea pieței din 2008, Bruxelles este pe punctul de a atenua substanțial setul final de standarde bancare globale introduse în urma acesteia. În ciuda avertismentelor frecvente ale organismelor de supraveghere conduse de Banca Centrală Europeană, care au avertizat că acest lucru va slăbi rezistența creditorilor și va risca să alimenteze focul volatilității, legiuitorii blocului par să meargă oricum înainte, un acord în Parlament fiind așteptat luna aceasta.
Limbajul celor din partea autorităților de reglementare, care consideră că UE se îndreaptă pe o cale greșită, este înfricoșător. "Cei care nu reușesc să învețe din greșelile trecutului sunt condamnați să le repete", a declarat Elizabeth McCaul, membră a Consiliului de supraveghere al BCE, în cadrul unui eveniment bancar. Ea se referea la drama din 2008, când instituțiile financiare au fost pe punctul de a se prăbuși. Amintirile sunt încă proaspete în ceea ce privește utilizarea de către guverne a banilor contribuabililor pentru a salva creditorii, în încercarea de a preveni pierderile care pulsau în sistem.
Regulamente ignorate
Turbulențele au precipitat o arhitectură de reglementare complet nouă, care a fost actualizată și revizuită periodic de atunci. În prezent, băncile trebuie să dețină rezerve mult mai mari, pentru a putea absorbi mai bine pierderile. Cel mai recent acord global a fost pus la punct în orașul elvețian Basel în 2017.
Acum, UE îl calcă în picioare."Comitetul de la Basel a încercat să tragă învățămintele din criza financiară globală și cred că ar fi în interesul UE să țină cont de aceste învățăminte", a declarat McCaul.
Reformele, cunoscute sub numele de Basel III și considerate ultima piesă din puzzle, sunt concepute pentru a se asigura că băncile măsoară riscurile din bilanțurile lor în același mod ca și celelalte, limitând până unde pot folosi propriile modele interne pentru a-și reduce rezervele.
Însă fiecare jurisdicție este responsabilă pentru aplicarea cerințelor în practică, iar criticii se tem că, în loc să țină cont de câinii de pază, politicienii de la Bruxelles sunt prea atenți la ceea ce spun băncile. Poziția Parlamentului European "se abate prea mult de la acordul de la Basel", a declarat Ville Niinistö, un europarlamentar finlandez din partea Verzilor. Ultimul compromis "nu este atât de ambițios pe cât am sperat".
Parlamentul este cea mai recentă parte a mașinăriei legislative a UE care susține o abordare mai blândă. Argumentul împotriva acordului global este că taxele de capital mai mari ar putea reduce împrumuturile bancare către economie.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Reforme
Deputații europeni sunt aproape de un acord care ar permite băncilor să continue să aplice comisioane de capital mai mici pentru creditele ipotecare cu risc scăzut și pentru corporațiile fără rating de credit pentru o perioadă de tranziție. Aceasta este o abatere substanțială de la propunerea inițială a lui Jonás Fernández, eurodeputatul spaniol care conduce lucrările privind reformele, care anul trecut s-a angajat să adopte o linie mai dură și să se îndrepte spre o aplicare fidelă a acordului internațional.
Dar realitatea este o problemă. "Parlamentul este o casă democratică și trebuie să găsim o majoritate", a declarat deputatul socialist și democrat (S&D) pentru. Dar, menținând temporar aceste decalaje, UE ar putea fi conformă cu Basel pe "termen mediu", a spus el.
Odată ce va ajunge la un acord între partide la nivel intern, adunarea trebuie să găsească o poziție comună cu Consiliul, care reprezintă cele 27 de guverne ale blocului comunitar. Era de așteptat ca cele două părți să se confrunte, câinii de pază sperând că Parlamentul va trage reformele UE înapoi spre Basel, dar aceste speranțe au fost spulberate. Capitalele UE au rupt deja reformele, adăugând o serie de abateri pentru a-și proteja industriile bancare naționale de creșterea iminentă a capitalului.
Cu toate acestea, abordarea Parlamentului nu merge atât de departe în diluarea reformelor, așa cum au cerut inițial industria și țări precum Franța.
Dar această mișcare duce planurile Parlamentului înapoi spre propunerea inițială a Comisiei Europene și mai aproape de cea convenită între capitalele UE. Cel mai recent compromis al Parlamentului va obține probabil sprijinul majorității legislatorilor, prin susținerea celor mai mari grupuri conservatoare, socialiste și liberale, în cadrul unui vot pe 24 ianuarie.
Negocierile vor începe apoi sub președinția suedeză a Consiliului. Pentru autoritățile de reglementare bancară din Europa, schimbarea de direcție a Parlamentului reprezintă o lovitură majoră și ar putea duce la faptul că blocul se îndreaptă spre o îndepărtare totală de la normele Basel. Marea Britanie, care, pe vremea când era membră a UE, a fost strâns implicată în răspunsul acesteia la criza de acum un deceniu și jumătate, a catalogat deja UE drept un "aberant internațional".
Citește și: Inflatia in 2023- Imbunatatire sau factor de criza?
Citește și: Controlul gravitațional al inflației: ceea ce urcă, trebuie să coboare
Citește și: Atenție la mașinile noi! Majorarea de preț se resimte la clienti!