Greva angajaților STB continuă și astăzi! Traficul este în continuare blocat, cetățenii nu mai pot circula cu autobuzul

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 21 oct 2022, 03:00

Greva angajaților STB continuă și astăzi! Traficul este în continuare blocat, cetățenii nu mai pot circula cu autobuzul

Sursa: Facebook Societatea de Transport București

Greva STB continuă și astăzi, 21 ianuarie 2022, cu toate că executorii instanței au suspendat protestul.

Greva STB, care a oprit ieri tot traficul din Capitală, continuă și în dimineaţa aceasta, conform conducerii STB, care acuză că „liderii sindicali pun presiune pe angajați pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”.

Greva STB continuă și astăzi, 21 ianuarie 2022

Brigada de Poliție pentru Transportul Public a intervenit ieri, 20 ianuarie, pentru săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevazute de lege (Legea dialogului social – nr 62 din 2011).

 „Suntem în aceeaşi situaţie ca ieri. Suntem deschişi dialogului, ne cerem scuze bucureştenilor. Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situaţie. Sentinţa judecătorească e executorie. Angajaţii să înţeleagă că îşi periclitează locul de muncă. Cineva, cu bună ştiinţă, a încălcat contractul colectiv de muncă”, a declarat directorul general al societăţii, Adrian Criţ.

Citeste si: Percheziţii DNA la Primăria Capitalei. Nicuşor Dan susține că nu cunoaște motivul

„Ieri a existat o decizie pe baza unei solicitări de ordonanţă preşedinţială vizavi de suspendarea grevei. Din păcate, ca urmare solicitării unor lideri de sindicat nu au pus-o în practică. În momentul de faţă, executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei respective, iar în cursul zilei de azi instanţa se va pronunţa vizavi de legalitatea acestei acţiuni. Consider că este o acţiune ilegală, consider că sindicatul reprezentantiv s-a implicat în aceasta, în condiţiile în care există pe surse deschise, publicul cunoaşte, implicarea unor lideri de sindicat pentru blocarea transportului public din Capitală.

Opinia publică să susţină demersurile noastre de negociere cu reprezentanţii sindicatului reprezentativ pentru că această situaţie trebuie deblocată”, a mai declarat Adrian Criţ.

Adrian Criț a mai transmis că angajaţii refuză să iasă pe traseu și își cere scuze bucureștenilor pentru dificultatea în care au fost puși.

„Din păcate, suntem în aceeaşi situaţie ca şi ieri. Suntem deschişi dialogului, empatizăm cu angajaţii care doresc să presteze serviciul de transport şi ne cerem scuze locuitorilor din zona metropolitană pentru evenimentele recente.

Vom face tot ceea ce este posibil, suntem deschişi dialogului cu reprezentanţii Sindicatului reprezentativ astfel încât să deblocăm această situaţie. Există o sentinţă judecătorească, sentinţă care e executorie şi trebuie pusă în aplicare de urgenţă. Sincer, îmi doresc ca angajaţii să înţeleagă faptul că din cauza unor jocuri pe care unii liderii de sindicat le fac îşi periclitează chiar locul de muncă. Trebuie să fim conştienţi cu toţii că asa cum societatea are nişte obligaţii faţă de cetăţeni, datorită faptului că ei plătesc din taxele şi impozitele anuale serviciul de transport public local, aşa şi angajaţii noştri au obligaţie faţă de
societate. Îmi doresc ca fiecare angajat să apeleze la conştiinţa proprie. Există deja pe traseu trei vehicule şi îmi doresc ca în continuare angajaţii noştri să vadă diferenţa între ceea ce comunică liderii şi ceea ce doresc cetăţenii”
, a declarat şeful STB.

Citeste si: Ce studii sunt necesare și cum decurge interviul de angajare la STB

„Contractul colectiv de muncă semnat de patronat şi de sindicat la articolul 75, alineat 1 este prevăzut că sindicatul nu poate solicita revocarea directorului general.

De asemenea la articolul 75, alineat 2, directorul general nu poate solicita revocarea unor lideri de sindicat. Eu cred că cineva a încălcat cu bună ştiinţă contractul colectiv de muncă aplicabil în momentul de faţă. Cred că cineva trebuia să se gândească înainte să declanşeze această acţiune şi să nu o ia în nume personal, în condiţiile în care, din punct de vedere managerial, eu şi echipa de conducere ne-am dorit să eficientizăm această societate. Aceste lucruri sunt vizibile ca urmare a faptului că presiunea pe bugetul local este două treimi din ceea ce era la mijlocul anului trecut, iar aceste măsuri pe care le-am luat în ultima perioadă vor duce la finanţarea investiţiilor atât de necesare nouă, ca şi societate, cât şi bucureştenilor, investiţii în autobuze, troleibuze, tramvaie şi infrastructură”, a declarat şeful STB, despre faptul că sindicaliștii îi cer demisia pentru a bloca această situație.

În această dimineață, la ora 06:00, primarul Nicușor Dan s-a prezentat la sediul STB, unde urmează să discute cu angajații și conducerea STB în vederea reluării circulației. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Metrorex pune toate trenurile în circulație

Având în vedere situația provocată de grevă, Metrorex a pus în circulație toate trenurile disponibile și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

– Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).
– Situațiile de supraîncărcare sunt raportate de urgență la Dispecerul Central Metrorex care anunță paza și Poliția Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în stațiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în stații personalul Metrorex împreună cu Poliția Metrou și agenții de pază vor degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului.

Poliția Metrou va fi prezentă pentru a eficientiza respectarea regulilor de acces și distanțare socială.

Reamintim că STB a transmis joi seara că personalul implicat în greva care a suspendat Capitala refuză să-și reia activitatea:

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei declanșate la Societatea de Transport București STB SA și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia instanței și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.

Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru.

Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate genera răspunderea penală pentru personalul implicat în această acțiune”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că greva este una ilegală, dirijată de sindicatul lui Vasile Petrariu, consilier PSD.

Liderul sindical Vasile Petrariu a susținut că nu a primit nicio decizie de la tribunal, deși Tribunalul București a hotărât suspendarea grevei angajaților STB:

„Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor. Dacă asta va fi decizia, îi vom informa pe oameni şi oamenii vor decide ce au de făcut.

Suntem obligaţi să-i informăm, iar oamenii vor decide, pentru că şi până acum noi nu am avut treabă cu acest conflict”.

Greva generală de la STB a făcut mari în trafic joi, în Capitală, având în vedere că bucureștenii care nu au putut merge cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul au fost nevoiți să apeleze la alte variante.

 

Taguri: