Greva din educație se suspendă. Aceasta a fost declanșată pe data de 22 mai

Author: Andreea Buinoschi

Greva din educație se suspendă. După mai bine de trei săptămâni de grevă, cadrele didactice au anunțat că suspendă greva, luând decizia de a o încheia în momentul în care vor avea garanția că măririle salariale vor fi efectuate.

Cadrele didactice au anunțat că vor suspenda greva începută pe data de 22 mai. După mai multe runde de negocieri, Guvernul a spus că le oferă profesorilor ceea ce au cerut.

Cadrele didactice suspendă greva

Condiția pentru ca aceasta să nu reînceapă este ca Guvernul României să adopte o Ordonanță de Urgență prin care să fie prevăzut faptul că salariul unui profesor debutant va ajunge la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Salariul ar urma să reprezinte 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar a doua condiție este ca prima tranșă din măririle salariale să fie de 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

„De mâine, profesorii sunt la clase, până în momentul în care propunerile noastre apar în Monitorul Oficial”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023: Când ar trebui să înceapă examenele pentru clasa a 8-a?

Comunicatul de presă al sindicatelor a anunțat că, dacă propunerile acceptate de Guvern nu vor fi respectate, greva va începe din nou.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„În urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale”, este prezentat în comunicatul de presă.

Profesorii nu vor fi plătiți pentru zilele de protest

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că profesorii care au intrat în grevă nu vor fi sancționați, dar nu vor fi plătiți pentru zilele în care nu au fost la școală și pentru zilele în care au protestat.

„Toţi cei care au fost la şcoală vor fi plătiţi în conformitate cu zilele lucrate.

Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiţi în funcţie de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancţiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează şi am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educaţional”, a precizat Ligia Deca.

Mai mult decât atât, Ligia Deca a mai precizat că există posibilitatea ca orele care nu s-au ținut din cauza grevei să fie recuperate săptămâna aceasta, în condițiile în care, vineri, 16 iunie, școala se termină.

Citește și: Când se încheie mediile pentru clasa a 12-a? Decizia luată de Ministerul Educației

„Din nou, nu putem recupera decât ceea ce se poate legal, în calendarul asumat. Eu cred că trebuie să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem situaţia concretă din fiecare şcoală. Am mare încredere, din nou, în raţiunea şi în empatia cadrelor didactice, mai ales ştiind miza pe care întoarcerea la şcoală o are, şi anume finalizarea cu succes a examenelor naţionale şi posibilitatea ca elevii să poată merge mai departe”, a mai spus

ministrul Educației.

 

Taguri: