Grevă profesori 2023: Când se reîntorc elevii la școală?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 feb 2024, 00:25

Când se întorc elevii la școală

Sursa: freepik.com

Greva generală din învățământ continuă și miercuri, atunci când sindicatele din educație vor avea o nouă întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.

Greva din învățământ continuă deocamdată, a declarat marți, 23 mai 2023, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor. Din acest motiv, Evaluarea Națională 2023 pentru elevii de clasa a VI-a a fost reprogramată pentru  zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii).

Citește și: Ce salariu are un profesor în România? Veniturile obținute lunar de angajații din învățământ

Când se întorc elevii la școală

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a reiterat că greva din învăţământ continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei fiind "doar colegii noştri".

În acest moment nu există niciun motiv care să îi determine pe colegii noştri să renunțe la această formă de protest.

Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru. Atâta vreme cât este greva gen niciun coleg de al meu care a semnat pentru această formă de protest nu va desfășura niciun fel de activitate, asta implică din start și neincheierea mediilor elevilor”,
a precizat acesta, potrivit observatornews.ro

Premierul Nicolae Ciucă va avea o nouă întâlnire miercuri, 24 mai 2023 cu sindicatele din educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educaţie, în această după-amiază o să avem o nouă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii”, a declarat premierul Ciucă. 

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că joi ar putea fi posibilă organizarea unui marş de protest. 

Citește și: Grevă profesori 2023: Lista revendicărilor pe care le cer angajații din învățământ

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat marţi la Guvern că nu consideră util ca greva cadrelor didactice să continue şi că există pericolul amânării examenelor naţionale.

Evaluarea Națională 2023, reprogramată pentru clasa a VI-a  

Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a care era programată miercuri şi joi va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 31 mai – Matematică şi ştiinţe ale naturii, a informat marți Ministerul Educaţiei. 

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022- 2023.

Astfel, Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii)", se precizează în informarea ministerului, potrivit AGERPRES

Elevii claselor a VI-a urează să susțină probele scrise la Limbă şi comunicare și Matematică şi ştiinţe ale naturii la finalul lunii mai, în zilele de 30, respectiv 31 mai.