Grevă profesori 2023: Sindicatele au respins oferta Guvernului! Ce se întâmplă de luni, 29 mai 2023?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 mai 2023, 09:56

Greva generală a profesorilor continuă vineri

Sursa: Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Grevă profesori 2023. Guvernul le-a propus joi sindicatelor din educație mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime, în lunile iunie şi octombrie.

Greva generală a profesorilor continuă vineri, iar liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ. Guvernul le-a propus joi sindicatelor din educație mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime, în lunile iunie şi octombrie, propunere respinsă de sindicate. 

Citește și: Klaus Iohannis, primul mesaj pentru profesori, elevi și părinți de la începutul grevei generale: „Solicitările dascălilor sunt întemeiate”

Profesorii continuă greva generală 

Greva din educație continuă vineri, 26 mai 2023, după eșecul negocierilor din ziua precedentă, atunci când Guvernul a propus mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Acesta a menționat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar. 

Această ofertă a Executivului a fost catalogată drept una „neinspirată” de liderii sindicatelor din educație, care au decis continuarea grevei pentru a cincea zi consecutiv. 

"Aş spune că e o ofertă complet neinspirată(...) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi", a fost răspunsul liderului sindical Simion Hăncescu, scrie news.ro.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat vineri, într-o conferinţă alături de liderii PSD şi UDMR, că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ. În cazul în care nu vor reuși să ajungă la o înțelegere nici vineri, profesorii vor continua greva generală, iar școlile vor rămâne închise și luni, 29 mai 2023. 

Citește și: Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VI-a, reprogramată când cauza grevei generale

Sindicatele cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% 

Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere. Aceștia au solicitat majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. 

„Astăzi (n.r. joi- 25 mai) le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%.

Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret. 

Sindicaliștii au spus că în ultimii doi ani au făcut demersuri nenumărate la Guvern pentru salarii mai mari, care însă au rămas fără răspuns. Astfel, din 6 decembrie 2021, susțin sindicaliștii, la Registratura Guvernului au fost depuse 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ în care s-a solicitat creșterea salariilor în regim de urgență. scrie adevărul.ro

Citește și: Ce salariu are un profesor în România? Veniturile obținute lunar de angajații din învățământ

„Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care Educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din Educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusiv creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia să poată să devină realitate”,  a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.