Greva profesorilor continuă și după discuțiile pe care sindicaliștii le-au avut cu președintele României.
Sindicaliștii din educație au purtat discuții cu președintele Klaus Iohannis
Aproximativ 10.000 de profesori, personal auxiliar, elevi și părinți au protestat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți de salariile pe care le au. În acest context, liderii sindicatelor din educație au discutat marți, 30 mai, cu președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat că: „După întâlnirea cu președintele României, după discuțiile pe care le-am avut cu colegii din țară și colegii din București, greva continuă pentru că au mai fost într-o situație limită. Este vorba de lipsa de încredere. Lipsa de încredere în ceea ce înseamnă factor decizional politic în România.
Pe de o parte, se avansează ideea unui acord politic care să fie girat de președintele României, pe de altă parte, vrem o ordonanță de urgență care ne-ar oferi garanția că pe proiectul viitoarei legi de salarizare se va ține cont de acea grilă negociată la nivelul Ministerului Educației, grilă care există la Ministerul Muncii, dar, atenție, Ordonanța de Urgență, la fel ca și un acord, depind până la urmă, că ne place sau nu, tot de factorul politic.
Tot niște politicieni sunt cei care trebuie să adopte actele în cauză și să le pună în aplicare. Ei nu pot să aibă încredere în momentul de față, dat fiind experiența pe care au avut-o după atât amar de vreme, că un politician, chiar și președintele României, poate să își respecte un angajament”.
Greva din educație continuă
Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație s-a încheiat după mai bine de o oră, iar la ieșirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!”
Marius Nistor a spusă a discuția a fost una “constructivă”. „Colegii noștri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a spus acesta.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunțat că greva cadrelor didactice şi a celorlalți angajați din educaţie va continua, miercuri, 31 mai.
Acesta a declarat că: „Am avut o discuție cu domnul președinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări în perioada următoare și garantarea aplicării acelui principiu al salarizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie”.
Citește și: Zeci de mii de profesori au început cel mai mare protest din Educație. Pornesc în marș spre Cotroceni
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că: „emiterea unui act normativ nu se poate, dar se angajează în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”.
Luni, 29 mai, Anton Hadăr, președintele Federației Naţionale Sindicale „Alma Mater” spunea că este mulțumit de oferta propusă de Guvernul României: „Am primit o ofertă mai bună. Practic, măsurile pe termen scurt de tranziție acel element numit susținere pentru cariera didactică în educaţie s-a îmbogățit din punct de vedere financiar cu aproape 1.500 de lei. Adică 2.000 de lei pentru prima parte pe 5 iunie, pe care îi poate folosi salariatul unde dorește şi a doua parte încă 2.000 ca primă pentru dezvoltarea carierei. Asta înseamnă în bani 571 de lei pe lună până la apariția noi legi a educației, însă problema spinoasă este legea salarizării pe anul viitor”.
Cu toate acestea, după discuțiile din ultima perioadă, greva profesorilor va continua.
Sursă: capital.ro