Grevele sindicale blochează căile ferate și aeroporturile din Germania

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 23 ian 2024, 01:05

Sindicatul lucrătorilor feroviari spune că trebuie să intensifice presiunea asupra angajatorilor, în timp ce încearcă să obțină o majorare salarială

Sursa: PixaBay

Sindicatul lucrătorilor feroviari spune că trebuie să intensifice presiunea asupra angajatorilor, în timp ce încearcă să obțină o majorare salarială

Sindicatul lucrătorilor feroviari spune că trebuie să intensifice presiunea asupra angajatorilor, în timp ce încearcă să obțină o majorare salarială care să spargă inflația.
O grevă de opt ore a blocat căile ferate din Germania, în timp ce în patru aeroporturi germane importante au fost declanșate greve în cadrul unei dispute salariale paralele.
Sindicatul lucrătorilor feroviari EVG a chemat membrii săi să iasă în stradă vineri dimineață, între orele 3.00

(01.00 GMT) și 11.00 (09.00 GMT).
Principalul operator feroviar din Germania, compania de stat Deutsche Bahn, a anunțat miercuri, la scurt timp după acest apel, că va anula serviciile pe distanțe lungi între orele 3 dimineața (01:00 GMT) și 13:00 (11:00 GMT) și că majoritatea trenurilor regionale vor fi, de asemenea, anulate.

Mai multă presiune

EVG spune că trebuie să intensifice presiunea asupra angajatorilor în timp ce încearcă să obțină o creștere salarială care să spargă inflația.


Deutsche Bahn, care este una dintre zecile de companii afectate de grevă, a calificat greva drept "inutilă și inutilă" și a acuzat EVG că încearcă să obțină puncte într-o rivalitate acerbă pe termen lung cu un alt sindicat feroviar.
Greva a fost declanșată după o grevă de o zi întreagă pe 27 martie, care a paralizat rețeaua feroviară. Această grevă a fost coordonată cu un alt sindicat, ver.di,
care a paralizat majoritatea aeroporturilor din Germania și unele rețele regionale de transport în comun.
Ver.di a chemat în grevă joi și vineri lucrătorii din domeniul securității și al serviciilor de la aeroporturile din Duesseldorf, Köln-Bonn și Hamburg. Aeroportul din Stuttgart a fost, de asemenea, afectat vineri, toate plecările fiind anulate.
EVG solicită o majorare de 12%. Ver.di este angajată într-o serie de negocieri salariale- în special pentru angajații din administrația federală și municipală din Germania- în cadrul cărora a solicitat o majorare salarială de 10,5%, deși mediatorii au propus un compromis care ar duce la o
creștere mai mică. Noi runde de negocieri în ambele dispute sunt programate în zilele următoare. Rata anuală a inflației din Germania a scăzut față de nivelurile pe care le-a atins la sfârșitul anului trecut, dar este încă ridicată. În martie, aceasta s-a situat la 7,4%.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

'O chestiune de supraviețuire'

EVG, care reprezintă peste 200.000 de angajați, cere o creștere salarială de 12% și nu mai puțin de 650 de euro (700 de dolari) pe lună. Sindicatul Verdi a început deja o serie de greve la începutul acestei luni în diferite sectoare, după ce a doua rundă de negocieri colective cu guvernul și autoritățile locale s-a încheiat fără acord.
Frank Werneke, liderul sindicatului Verdi, care a vorbit despre cea mai mare grevă din ultimele decenii, a declarat că acțiunea sindicală este o chestiune de supraviețuire pentru milioane de muncitori, în contextul unei inflații ridicate, potrivit cotidianului Bild am Sonntag.

Sindicatul, care reprezintă aproximativ 2,5 milioane de angajați din sectorul public, cere o creștere salarială de 10,5% și nu mai puțin de 540 de dolari (500 de euro), pe fondul scăderii galopante a valorii de cumpărare a banilor și al crizei costului vieții. Deutsche Bahn a declarat duminică că greva este "complet excesivă, nefondată și inutilă", iar angajatorii avertizează că salariile mai mari pentru angajații din transporturi ar duce la creșterea tarifelor și a taxelor pentru a compensa diferența.

Citește și: Guvernul SUA va lua orice măsuri necesare pentru dominația financiară?

Citește și: Moldova: Negocierile cu UE și propaganda rusă

Citește și: Grevele din Germania perturbă zborurile și trenurile, paralizand tara!