În jur de 140.000 de persoane au ajuns la spital cu infecţii respiratorii în ultimele zile: gripă, COVID-19, viroze sau pneumonii. Minim 5.000 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă în decurs de șapte zile, iar alți 12 au murit. Cea mai mică victimă avea doar șapte luni.
Gripa continuă să facă victime în România. Bilanț de 27 de morți
Spitalele din Capitală sunt pline de pacienți, asta pentru că vin și pacienți din localitățile din apropiere.
„Tuşeşte de şase săptămâni şi nu-şi mai revine, e o tuse foarte, nici eu nu mai înţeleg, nu-i trece cu nimic. Am fost la pediatru particular, la medicul de familie, la urgenţe şi m-a trimis la Bucureşti din Ploieşti. Aseară, din urgenţă venim. Nu mai ştiu, sunt nedormită, nu mai ştiu unde să mă duc.
„După o săptămână de antibiotic siropel, dimineaţă a făcut temperatură mare şi este foarte neliniştit, nu mănâncă, cere doar apă. Tuşea şi avea în gât roşu în gât. Am fost la medicul de familie, ne-a recomandat antibiotic, siropel de tuse”, a declarat altă mamă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Unii au 39-40 şi pot duce la convulsii febrile, de aceea este un semnal de alarmă şi părintele trebuie să se prezinte la camera de gradă. Copiii au forme medii, aici sub tratament injectabil pentru că se face şi tratament cu perfuzie. Copiii, în general, când au o stare generală alterată şi cu febră mare refuză şi alimentaţia, hidratarea. În aceste cazuri este nevoie de internare, de perfuzie şi de supraveghere medicală de specialitate”, a spus Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Grigore Alexandrescu.
„Avem infecţie covid combinată cu virus sinciţial respirator sau infecţie sars-cov 2, infecţie bacteriană cu streptococ betahemolitic. Rnovirusul l-am mai întâlnit, betavirus, există pacienţi care au duble etiologii, coinfecţii respiratorii. Dacă avem o infecţie cu sars-cov 2 şi cu virus gripal, cum întâlnim în zilele acestea, de cele mai muzlte ori pacienţii au rămas internaţi”, a declarat Gabriela Bar, pediatru.
Exportul de antibiotice şi antitermice a fost oprit
Pentru a face față sezonului gripal, România a oprit exportul anumitor antibiotice şi antitermice pe o durată de trei luni.
„În fiecare zi noi facem în institut locuri cât putem de mult, doar că acele locuri se ocupă de-a lungul acelei zile. Se întâmplă de seara începând, sau noaptea să fie pacienţi care au nevoie de internare şi care rămân la nivelul camerei de primiri urgenţe, până a doua zi de dimineaţă”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
„Există o presiune pe partea de consultaţii la domiciliu şi există o presiune pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe când vin pacienţii care se simt mai rău şi care unii dintre ei au nevoie de investigaţii, radiografii care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone. Gripa în sine poate să ducă ca bolnavul să ajungă chiar în Terapie Intensivă, nu este o boală care este uşoară”, a explicat Raed Arafat, şef DSU.