Gubele, traditia colindatorilor! Mesterii populari muncesc pe branci la confectionarea hainelor bine meritate

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 23 sep 2020, 03:35

Nu haina il face pe om, spune un proverb romanesc, dar nici nu poti astepta sarbatorile in straie vechi.

Potrivit traditiei de revelion, toti trebuie sa poarte ceva nou ca sa le mearga bine tot anul. Iar maramuresenii  stiu una si buna, gubele trebuie musai sa fie noi. Mesterii populari muncesc pe branci in aceasta perioada, dar si castiga pe masura!
Prin fereastra aburita, tanti Maria pare o icoana a vremurilor de demult. Cu ochii la masina de cusut, tese si coase de zor cum faceau odinioara strabunii.

Femeia faureste cu maini magice cojoace traditionale pentru colindatori.

In Maramures, se numesc gube si sunt acele frumoase haine din lana alba. Nu oricine le poate coase. Totul trebuie masurat si taiat perfect, altfel haina va sta botita.

Intr-o camaruta cat palma, tanti Maria coase cojoace traditionale pentru tot satul. De la cateva haine pe care le facea pentru familie, tanti Maria a ajuns cel mai apreciat mester popular din intreaga zona.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In cel mult o zi, femeia termina de cusut o astfel de haina, groasa si calduroasa, incat poti sa dormi cu ea in zapada!  
In preajma sarbatorilor, tanti Maria sta numai printre materiale si lana tesuta la razboi.

Abia daca mai face fata cererilor. Astfel de haine din lana sunt la mare cautare nu doar printre localnici; au devenit si adevarte comori pentru cei ce apreciaza traditiile din Maramures. Pretul unei gube traditionale este de 400 de lei.

 

Taguri: