Guvernul a acceptat cererile cadrelor didactice. Profesorii, așteptați să își anunțe decizia finală

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 iun 2023, 13:34

Pentru încheierea grevei, Nicolae Ciucă are mai multe consultări cu sindicatele 

Sursa: Pexels.com

Guvernul a acceptat cererile profesorilor, pentru a încheia greva, iar cadrele didactice urmează să spună, luni, 12 iunie, dacă se întorc sau nu la catedră. Examenele naționale sunt în pericol, dacă dascălii nu vor reveni în școli.

În cele din urmă, după trei săptămâni de grevă, Guvernul a acceptat propunerile profesorilor, iar dascălii urmează să anunțe mâine, 12 iunie, dacă mai continuă sau nu greva. Pentru încheierea grevei, Nicolae Ciucă are mai multe consultări cu sindicatele.

Guvernul a acceptat propunerile profesorilor, pentru încheierea grevei

Profesorii continuă greva și săptămâna următoare, deoarece vor ca deciziile guvernului să fie scrie, pentru a fi siguri că vor primi măririle aprobate.

Oferta Guvernului face referire la majorarea salariilor cu 25% începând cu data de 1 iunie, urmând ca prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Sindicaliștii au declarat, după ce au ieșit de la negocieri, că vor promisiunile Guvernului, în scris, urmând ca greva să se încheie abia după aceea. Tot astăzi, Executivul urmează să pună în dezbatere publică proiectul de ordonanță ce prevede măririle salariale promise, urmând ca profesorii să anunțe până mâine, 12 iunie, ce vor face de aici înainte.

Citește și: Grevă profesori 12 iunie 2023: Se întorc sau nu elevii la școală luni?

Tot astăzi, va fi adoptată o ordonanță cu schimbările care au fost anunțate în ceea ce privește evaluarea clasei a VI-a, titularizarea, dar și examenul de Bacalaureat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cum se vor echivala notele elevilor

Anul școlar se va încheia vineri, 16 iunie, iar probele orale ale examenului de Bacalaureat urmează să fie echivalate în perioada 12-21 iunie cu notele din liceu. În ceea ce privește datele de susținere a probelor scrise ale Bacalaureatului și ale examenului susținut de absolvenții clase a VIII-a, acestea rămân aceleași:  26-29 iunie și 19-22 iunie.

În urma ședinței de Guvern, Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis că, până pe data de 16 iunie, toți elevii trebuie să aibă mediile încheiate, dar și că Ordonanța de Urgență include toate cele trei măsuri ce au fost anunțate în ședința de guvern.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește titularizarea, aceasta va consta doar în proba scrisă, fără inspecțiile din timpul orelor, așa cum s-a procedat în perioada pandemiei.

Citește și: Când se încheie mediile pentru clasa a 12-a? Decizia luată de Ministerul Educației

„Angajamentul politic de a mări salariul unui debutant la 4.000 este în memorandum și se va regăsi și azi în proiectul de ordonanță de urgență care va fi pus în transparență. S-au căutat soluții pentru revendicările profesorilor, după ce a fost întrebată de ce nu s-au dat bani mai devreme și a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se încheia conflictul”, a mai transmis Ligia Deca.