Guvernul a votat ca mai multe medicamente pentru afecțiuni oncologice sau tulburări depresive să fie incluse pe lista celor compensate sau gratuite.
Se extinde lista medicamentelor gratuite sau compensate
Guvernul a aprobat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră. Asta înseamnă că, vor fi introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, diabetului zaharat și a unor boli rare.
Astfel, prin proiectul de HG adoptat de Executiv se propune, de fapt, modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Citește și: Beneficiile algelor marine pentru sănătate
Mai exact, această listă urmează să se extindă cu opt noi molecule, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.
Ce transmite Ministerul Sănătății?
Ministerul Sănătății a precizat că: “Aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule”.
Noua listă actualizată va intra în vigoare de la 1 mai 2023.
Conform datelor oferite de ministerul Sănătății: “în cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule”.
Pensionarii își vor putea cumpăra medicamente cu voucherele de 250 de lei
Potrivit unui proiect depus în Senat, sprijinul financiar în valoare de 250 de lei primit, o dată la două luni, de pensionari și de alte persoane cu venituri mici pentru asigurarea de alimente și mese calde se va putea folosi, potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbaterea senatorilor de miercuri, și pentru cumpărarea de medicamente.
Scopul acestui proiect este de a modifica cadrul legal prin care se acordă sprijinul material de 250 de lei o dată la două luni, în sensul includerii în lista bunurilor ce pot fi cumpărate cu acești bani și a medicamentelor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Prima modificare va fi înlocuirea “suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde” cu sintagma “suport electronic pentru medicamente, produse alimentare şi mese calde”.
Cine va putea beneficia de acest ajutor?
Prin OUG 63/2022 se stabilește că de aceste ajutoare pot beneficia:
Citește și: De ce apare astenia de primăvară și cum o putem trata?
- pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost.
Sursă: avocatnet.ro