Guvernul a anunțat când vor intra primii bani pe cardurile de energie. Suma totală va fi împărțită în două tranșe egale

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 13 ian 2023, 09:37

Guvernul României se pregătește să înceapă distribuirea primilor 700 de lei pe cardurile de energie

Sursa: Facebook: Guvernul României

În anul 2023, românii care fac parte din categoriile vulnerabile urmează să primească, din partea Guvernului, cardurile de energie. Banii vor fi distribuiți în două tranșe egale și vor fi utilizați pentru achitarea facturilor.

Guvernul României se pregătește să înceapă distribuirea primilor 700 de lei pe cardurile de energie. În scurt timp, banii vor intra în posesia persoanelor eligibile, urmând ca a doua tranșă să fie distribuită în prima lună de toamnă.

Când vor intra banii pe cardurile de energie

Ajutorul total, per loc de consum, este de 1.400 de lei, iar suma aceasta va fi distribuită în două tranșe egale.

Sumele provin din bani europeni, iar data până la care vor putea fi utilizate cardurile este 31 decembrie 2023.

Primii bani, însemnând suma de 700 de lei, urmează să ajungă la persoanele care se încadrează în cerințele stabilite în luna februarie, iar suma poate fi folosită pentru plata facturilor, după cu, urmează: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, lemne, butelie, paleți, păcură și alte materiale ce sunt folosite pentru a încălzi locuința.

Citește și: Pensii 2023: Vești bune la început de an! „Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început”

Cardurile de energie urmează să vină în ajutorul a aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile și vor fi acordate:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  1. Pensionarilor care au venituri mai mici sau egale 2.000
    de lei,
  2. Pensionarilor de invaliditate cu venituri mai mici sau egale de 2.000 de lei,
  3. Persoanelor cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei,
  4. Familiilor cu alocație de susținere,
  5. Familiilor sau persoanelor care primesc ajutor social.

De reținut este faptul că, pentru a se putea acorda acest ajutor, venitul lunar total la nivelul locuinței/ al punctului de consum se va împărți la numărul persoanelor din familie, iar suma rezultată va trebui să fie mai mică de

2.000 de lei.

Acte necesare pentru plată

Persoanele eligibile trebuie să prezinte: cardul de energie, care va fi trimis prin intermediul Poștei Române, actul de identitate al beneficiarului și factura curentă sau factura restantă.

De asemenea, în cazul unora dintre servicii, va fi nevoie de: un document justificativ, precum o înștiințare de plată din partea furnizorului sau un certificat de validare a datoriei din partea asociației de locatari sau din partea asociației de proprietari, în cazul plăților încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Conform unui comunicat emis de Poșta Română, pentru ca persoanele să poată beneficia de ajutorul social, facturile vor trebui să fie plătite de către deținătorii cardurilor de energie direct la sediile Poștei Române.

Citește și: Se dau bani de la stat! Marcel Boloș: "Vor fi români care vor putea primi până la 10.000 de lei"

În cazul persoanelor care întâmpină anumite dificultăți și sunt în incapacitatea de a se deplasa, acestea vor putea să achite facturile direct la factorii poștali ce vor avea dispozitive pentru citirea

facturilor.