Guvernul României a anunțat aprobarea proiectului de lege care instituie un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) și în țara noastră. Ce este pensia personală paneuropeană și și cine va intra în posesia ei.
Pensia personală paneuropeană. Ce prevede Regulamentul Eurpean
Un nou tip de pensie pentru români a fost aprobat de Guvern. Noul produs va fi facultativ şi se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.
De acum înainte, și românii care au contracte de muncă în mai multe state ale Uninunii Europene vor putea opta pentru un produs personal de pensie, se arată într-un comunicat emis de Guvernul României.
„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, se arată în comunicat.
Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile
şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles, cu aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene
Cine beneficiză de pensia paneuropeană?
Concret, pentru a putea fi oferite pe piaţa actuală, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele UE şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).
Apoi, după ce a fost finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale va înscrie produsul respectiv în registrul public central al PEPP, ce poate fi furnizat şi distribuit în UE.
În acest sens, registrul public central al PEPP va menţiona şi informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, plus lista statelor europene în care este distribuit. Pe scurt, cetăţenii români, care muncesc în România, vor putea investi în pensiile paneuropene prevăzute în registrul public central PEPP şi distribuite pe teritoriul României.
De asemenea, cetăţenii români care lucrează în alte state europene vor putea investi în pensiile paneuropene distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la întoarcerea în țara natală să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.
Dacă furnizorul PEPP nu va îi va putea oferi acest subcont, atunci cetățeanul român va putea opta între a schimba în mod GRATUIT furnizorul de PEPP cu un altul nou care îi poate oferi un subcont pentru România.
Sursă: economica.net; financiarul.ro