Guvernul a decis noi ajutoare pentru cei cu venituri mici. Cine va primi tichete sociale și ce valoare vor avea acestea! Când încep să se acorde

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 10 feb 2023, 07:30

Iată ce persoane vor beneficia de tichete sociale din iunie 2022

Sursa: Twitter

Guvernul a decis să acorde noi tichete sociale pentru persoanele cu venituri mici. Iată când vor începe să fie acordate.

Persoanele singure, cele fără adăpost și familiile cu venituri reduse vor putea cere de la stat tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde, informează avocatnet.ro. Proiectul de ordonanță care reglementează noile tichete sociale a fost adoptat de către Guvern în ședința de ieri.

Tichetele sociale  pentru persoanele singure, fără adăpost sau pentru familiile cu venituri reduse vor începe să fie acordate de către stat de la 1 iunie 2022.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, Guvernul le va acorda persoanelor care se încadrează în criterii aceste tichete sociale în perioada 1 iunie- 31 decembrie 2022. Persoanele care se încadrează în criteriile necesare acordării tichetelor sociale sunt cele aflate „în risc de deprivare materială, precum și risc de sărăcie extremă ca urmare a creșterii prețului la utilitățile publice, precum și la bunurile de consum, cu impact major asupra standardelor de viață și de locuire ale populației”.

Tichetele sociale valorice sunt neimpozabile și au o valoare de 250 lei. Ele li se vor acorda o dată la două luni persoanelor care se încadrează în criteriile enunțate mai sus. 

Tichetele sociale vor putea fi folosite doar pentru alimente și pentru asigurarea unor mese calde.

Care sunt persoanele care vor beneficia de tichetele sociale

Iată persoanele care se încadrează în criteriile necesare pentru a obține tichete sociale dacă le solicită:

 

  • pensionarii și persoanele cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
  • persoanele fără adăpost;
  • persoanele în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea acelor familii al căror venit mediu pe membru de familie e sub valoarea venitului minim garantat prevăzut în Legea nr. 416/2001.

Ordonanța de Urgență urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, după publicare prevederile ei urmând să înceapă să se aplice.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Benzina continuă să se scumpească! Iată cât costă litrul de benzină și cel de motorină marți, 10 mai 2022!

Valoarea tichetelor de masă crește cu 50%

Pentru a sprijini populația în contextul scumpirilor, Guvernul a luat decizia de a crește valoarea bonurilor de la masă cu circa 50%.

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, pachetul de sprijin fiind aprobat.

Măsura presupune un efort financiar de 17,3 miliarde de lei, 9 miliarde de lei din acești bani provenind din fonduri europene, iar 8,3 miliarde lei de la bugetul de stat.

Guvernul discută de mai multă vreme această măsură, iar acum totul a fost reglat în coaliție și măsura va fi implementată.

Românii care primesc tichete de masă vor beneficia, astfel, în loc de 443,74 de lei cât primesc acum (pentru cele 22 de zile lucrătoare), de 660 de lei.

Citeste si: Vouchere de vacanță 2022: Află cum poți să beneficiezi și tu de bani. Condiții de acordare, valoare și cum pot fi folosite voucherele de vacanță