Guvernul a mărit salariul minim la 2.079 lei „în mână”. Angajații vor primi mai puțini bani, însă de la 1 ianuarie 2024

Author: Diana Ghita
Actualizat: 05 oct 2023, 12:40

Mărirea salariului minim pe economie vine cu neplăceri

Sursa: Unsplash; Shutterstock

De la data de 1 octombrie s-a aplicat creșterea salariului minim pe economie. Însă, măsurile fiscale mai presupun introducerea unor noi impozite și mărirea celor existente.

Începând cu luna aceasta, angajații încasează salariul minim de 2.079 de lei, net. Înainte ca Guvernul să adopte această măsură, salariații primeau suma de 1.898 de lei.

Creșterea salariului minim vine cu neplăceri

Având în vedere că valoarea brută a salariului mărit este de 3.300 de lei, angajatorii trebuie să plătească taxe pentru acești bani. Însă, până la sfârșitul acestui an, 200 de lei nu sunt taxați, conform unei prevederi.

Astfel, din cei 3.300 de lei, vor fi achitate taxe în valoare de 1.291 de lei, după cum urmează: 310 lei pentru asigurări sociale de sănătate; 775 de lei pentru asigurări sociale (pensia- CAS); 70 de lei contribuția de asigurare pentru muncă și 136 de lei pentru impozitul pe venit.

Citește și: Crește salariul minim de la 1 octombrie: Cine va putea beneficia de această majorare?

Deși majoritatea angajaților se bucură de suma mărită, o parte dintre aceștia sunt afectați de schimbare, întrucât salariile lor s-au redus.

Celor care primesc doar salariul minim nu li se aplică aceste tăieri. Însă, cei care beneficiază de tichete de masă sau sporuri, nu vor încasa suma integrală din salariul majorat, întrucât Guvernul a aplicat impozite asupra respectivelor facilități.

„Dacă mai ai niște sporuri sau tichete de masă, atunci faptul că ei au pus impozite la tichete de masă și la sporuri, practic ți-a scăzut salariul.

(...) Crescând toate impozitele, de fapt, acum salariul minim este mai mic decât înainte. Tot ce e mai mare sunt doar impozitele pe salariul minim.”, a explicat politicianul Vlad Gheorghe, pe TikTok.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Vești bune pentru angajații români! Crește salariul minim pe economie

Companiile se plâng de măsura Guvernului

Cei afectați confirmă acest lucru. În urma aplicării măsurilor fiscale formulate de către Executiv, un lucrător dintr-o firmă de confecții, angajat pe salariul minim, va primi o sumă mai mică de bani, cu toate că venitul minim s-a majorat.

Odată cu mărirea acestui salariu, și mediul de afaceri a fost afectat. Imediat după decizia Guvernului de a crește salariul minim, Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a sesizat că această măsură încalcă o normă importantă.

Conform spuselor lui Radu Burnete, salariul minim „era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor”.  Însă Executivul nu a ținut cont de acest lucru, grăbind creșterea salarială. 

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt”, a mai spus directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, într-un comunicat de presă.

Citește și: Cu cât vor fi majorate pensiile? Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari: „Nu vor fi la fel, nu se poate!”