Cine sunt românii care pot beneficia de până la 500.000 euro de la stat. Cererile se pot depune până la 12 decembrie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 aug 2023, 05:15

Guvernul a oficializat o schemă de ajutor pentru producătorii de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, lactate și furaje

Sursa: https://pixabay.com/

Guvernul a adoptat o schemă de ajutor pentru producătorii locali. Cine poate solicita până la 500.000 de euro de la stat?

Potrivit avocatnet.ro, Producătorii de făină, ulei, lactate și furaje pot cere, până pe 12 decembrie, granturi de până la 500.000 euro.

Guvernul vrea să îi ajute pe producătorii locali

Guvernul României a oficializat o schemă de ajutor pentru a ajuta producătorii de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, lactate și furaje, în contextul în care se lovesc de dificultăți în procurarea materiei prime din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

Cererile se pot depune, la direcțiile teritoriale pentru agricultură, până pe 12 decembrie 2022, însă plățile vor fi făcute abia după ce Guvernul primește autorizarea Comisiei Europene.

Astfel producătorii români vor putea solicita un ajutor de până la 500.000 de euro.

Citește și: Vești bune pentru agricultori! Se dau bani de la stat. Cine va beneficia de ajutor 

În cadrul OUG 154/2022 se explică că: „Prezenta ordonanță de urgență instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant acordat operatorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor pentru obținerea de făină de grâu, mălai și ulei de floarea-soarelui, operatorilor din industria de fabricare a produselor lactate în scopul prelucrării și procesării laptelui crud materie primă și operatorilor din industria fabricării preparatelor pentru hrana animalelor de fermă în scopul obținerii de furaje combinate.

Schema de ajutor de stat sub formă de grant, denumită în continuare schema, se acordă în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de transport, depozitare și procesare, suportate de operatorii economici din industriile de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor, de fabricare a produselor lactate, de fabricare a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, precum și în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor suportate de aceștia cu privire la constituirea stocurilor de materie primă de grâu, porumb, orz, floarea-soarelui, soia și rapiță, lapte crud materie primă”.

Această schemă de stat este gestionată de direcțiile teritoriale pentru agricultură. Companiile pot solicita, în cadrul acesteia,   un grant de până la 500.000 de euro,   vizate fiind cele care desfășoară activitate pe codurile CAEN   1061 (fabricarea produselor de morărit), 1041   (fabricarea uleiurilor și grăsimilor), 1051   (fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor) și 1091   (fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă).

Citește și: Despăgubiri de 1500 de lei/hectar pentru fermierii afectați de secetă

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Plățile aferente ajutorului se vor face până la 30 iunie 2023, însă nu înainte ca Guvernul să primească, pentru schemă, autorizarea Comisiei Europene, din moment ce vorbim de un ajutor de stat. „La data primirii deciziei Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat se stabilește eligibilitatea beneficiarului și se constituie obligația de plată a acestui ajutor de stat”, scrie, mai exact, în act.

Producătorii trebuie să îndeplinească mai multe cerințe pentru a putea accesa ajutorul:

 

  • - să constituie stocuri necesare procesării:
  • stocuri de grâu (în perioada 15 august- 1 noiembrie 2022) sau
  • stocuri de porumb (în perioada 1 septembrie- 1 noiembrie 2022) sau
  • stocuri de floarea-soarelui (în perioada 15 august- 1 noiembrie 2022) sau
  • stocuri de lapte crud materie primă (în perioada 15 august- 1 noiembrie 2022) sau
  • stocuri de materii prime pentru furaje combinate- grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și/sau rapiță (în perioada 15 august- 1 noiembrie 2022);

- să dețină autorizație de mediu sau autorizație sanitar-veterinară sau, în lipsa acestora, să declare pe propria răspundere datele referitoare la capacitatea operațională de măciniș/procesare a unității;

- să prezinte cel puțin un raport lunar de producție din anul 2022;

- să dețină certificat de înregistrare emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), certificat constatator, cu mențiunea codului/codurilor CAEN vizate de ordonanță;

- să prezinte facturi sau file din carnetul de comercializare a produselor agricole pentru constituirea stocurilor, ce au fost emise în perioadele indicate mai sus și cu menționarea cantităților;

- să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidențelor ONRC, la data depunerii solicitării pentru ajutor de stat.

 

 

Taguri: