Ieri, 29 septembrie, Guvernul a anunțat că prelungește compensarea cu 50 de bani la motorină și la benzină. În tot acest timp, Nicolae Ciucă, premierul României, susține că efectele benefice deja sunt vizibile.
Guvernul a prelungit compensarea cu 50 de bani la carburant
Până la finalul anului 2022, Guvernul va continua să ofere compensarea cu 50 de bani la carburant.
Nicolae Ciucă susține că decizia a fost una înțeleaptă: „Decizia a produs efecte, am stabilizat și chiar a scăzut prețul”.
„Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț
Citeste si: Preț benzină și motorină vineri, 30 septembrie 2022: Prețuri mai mici la carburanți, la final de lună
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Kelemen Hunor a susțint prelungirea compensării până în primăvară
În ciuda faptului că Guvernul României a luat-o pas cu pas și a acordat compensarea pentru perioade de câte trei luni, Kelemen Hunor susține că românii ar putea beneficia de ea chiar până în primăvară.
Vicepremierul este de părere că resursele bugetare ar putea exista. „Din punctul meu de vedere, se poate merge până în primăvară, dacă există și resurse bugetare. Eu cred că se pot găsi resurse bugetare, pentru că nu e o sumă atât de mare”, a spus acesta, la Digi24.
Jumătate din suma de 50 de bani este decontată de la bugetul statului, în timp ce a doua jumătate este suportată de către companii.
Citeste si: Stații de încărcare a mașinilor electrice București. Unde sunt plasate punctele de alimentare
„Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional. Pe perioada de aplicare, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină prin intermediul staţiilor de distribuţie carburanţi vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială.
Pentru primele luni estimam impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei, deci coroboram datele pentru primele trei luni. Pentru următoarele trei luni- octombrie, noiembrie şi decembrie- estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a menționat Dan Drăgan.