Guvernul anunță ce se întâmplă cu pensiile mai mici de 3.000 de lei. A fost propusă neimpozitarea lor, dar și supraimpozitarea pensiilor speciale. Toți pensionarii așteaptă un răspuns, pentru a ști ce se întâmplă cu veniturile lor.
Ce se întâmplă cu pensiile mai mici de 3.000 de lei
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a spus că nu se poate pronunța dacă pensiile vor fi sau nu mărite cu 10%, deorece această mărire va avea loc doar în anumite condiții.
„Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari.
Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze.
Citeste si: Ce spune Marius Budăi despre tăierea pensiilor românilor. Ce se întâmplă cu pensiile speciale
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020”, a spus acesta la finalul ședinței de Guvern.
Analiza privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei a fost finalizată
În continuare, Adrian Câciu a spus că, în momentul de față, a fost finalizată analiza cu privire la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei și la supraimpozitarea pensiilor speciale, dar toate acestea vor fi discutate în Coaliția de Guvernare, cel mai probabil, în viitorul apropiat.
„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a mai spus acesta.
Miercuri, 31 august, Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus că va cere în Coaliție ca salariul minim să fie de 3.000 de lei, pensiile minime să fie de 1.100, iar punctul de pensie să fie de 1.745 de lei.