Guvernul României a discutat miercuri, 11 mai, despre proiectul de Ordonanță de urgență pentru combaterea creșterilor nejustificate de prețuri și a concurenței neloiale în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, stare de alertă sau alte situații de criză.
Guvernul aprobă Legea anti speculă. Ce prevede actul normativ
Legea anti speculă este menită să protejeze consumatorii publici.
În acest context, autoritățile doresc să oprească creșterile nejustificate de prețuri. Această lege are ca obiectiv principal combaterea acțiunilor speculative ale magazinelor din țară.
În proiectul de lege se arată că întreprinderile au obligația să acționeze cu respectarea uzanțelor cinstite, în conformitate cu principiul general al bunei- credințe și cu prezenta lege.
Această lege vizează în mod direct toate produsele considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Astfel, potrivit acestui proiect de lege, speculă este atunci când apar următoarele situații:
a) ”practicarea unor prețuri nejustificat de mari;”
b) ”limitarea producției sau a vânzărilor”;
c) ”acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial”.
Deocamdată, Guvernul nu a stabilit care sunt produsele ”considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului” , care vor fi vizate de acest act normativ.
Amenzile cu care se pot alege cei care încalcă legea
Inspectorii ANPC, dar și reprezentanții Consiliului Concurenței, vor fi cei care vor verifica modalitatea prin care este încălcată Legea anti speculă, iar amenzile pentru concurență neloială se aplică după cum urmează:
- amendă de la 0,1%- 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării în cazul contravențiilor săvârșite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10 000 lei;
- amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravențiile săvârșite de persoane fizice.