Guvernul dă asigurări că românii nu vor simți reducerea consumului de gaze. În ce perioadă va avea loc

Author: Lavinia Medrea

Guvernul dă asigurări că românii nu vor simți reducerea consumului de gaze. În ce perioadă va avea loc

Sursa: PixaBay

Statele membre ale UE s-au pus de comun acord pentru o reducere voluntară a consumului de gaze de 15% începând din august și până în primăvara anului 2023. Există anumite excepții pentru multe țări și industrii, arată Reuters.

Cehia, țara care conduce președinția rotativă a Uniunii Europene, a anunțat că propunerea ca fiecare stat membru să își micșoreze consumul de gaze cu 15% din august până în martie a fost adoptată, arată biziday.

Românii nu vor fi afectați de reducerea consumului de gaze

Românii nu vor fi afectați de reducerea consumului de gaze
[Sursa: PixaBay]

Președintele Comisiei Europene a primit bine acordul politic. Scopul Uniunii Europene este economisirea a 45 de miliarde de metri cubi de gaz în această perioadă grea. 

„Nu este o misiune imposibilă. Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare”, a transmis președinția cehă, pe Twitter.

„Astăzi, UE a făcut un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a livrării de gaze de către Putin.

Salut cu tărie aprobarea de către Consiliu a Regulamentului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze.

Citeste si: Producția de gaze naturale extrase din Marea Neagră începe, iar Nicolae Ciucă susține că acestea vor asigura 90% din necesarul României

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Acordul politic la care a ajuns Consiliul în timp record, bazat pe propunerea Comisiei ”Economisiți gaz pentru o iarnă sigură” va asigura o reducere ordonată și coordonată a consumului de gaze în UE, pentru a pregăti iarna viitoare. Acesta completează toate celelalte acțiuni întreprinse până în prezent în contextul REPowerEU, în special pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, a accelera dezvoltarea surselor regenerabile și a deveni mai eficient din punct de vedere energetic.

Angajamentul colectiv de reducere cu 15% este foarte semnificativ și ne va ajuta să ne umplem depozitele înainte de iarnă”, a transmis șefa CE, într-un comunicat.

Măsura este voluntară, dar poate fi obligatorie

Potrivit proiectului comisiei, această măsură este voluntară, dar poate ajunge să fie obligatorie, în caz de urgență, în special dacă Rusia oprește livrarea de gaze către Europa. Țările au fost încurajate să-și micșoreze consumul de gaz, pentru a facilita formarea stocurilor pentru iarnă. Irlanda și Malta sunt scutite de această obligație, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale UE și nu pot trimite mai departe gazul pe care l-ar economisi. Aceeași măsură este valabilă și pentru statele ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu cea europeană și depind semnificativ de gaze, arată BiziDay.

Citeste si: Rusia taie livrarea de gaz, din nou, într-o țară din Europa. Uniunea Europeană spune că este vorba despre un șantaj energetic

Măsura a fost luată din cauza temerilor liderilor europeni privind posibila decizie a Rusiei de a opri livrare de gaz către Europa la iarnă. Rusia deja a micșorat livrarea acestora, din motive tehnice, spune statul. Anumiți lideri sunt de părere că motivele tehnice sunt doar motive fals pe care Moscova le utilizează înainte să oprească fluxul de tot. 

 

Taguri: