Guvernul discută miercuri despre plafonarea tarifelor RCA. Șoferii ar urma să plătească prețuri mai mici în următoarele 6 luni

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 apr 2023, 13:05

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 5 aprilie, un proiect de hotărâre pentru plafonarea tarifelor RCA.

Sursa: https://pixabay.com/ro/

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 5 aprilie, un proiect de hotărâre pentru plafonarea tarifelor RCA.

Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni se află pentru a treia oară miercuri pe masa Guvernului. Asigurătorii vor fi obligați să vândă RCA la nivelul tarifelor din 28 februarie 2023.

Miercuri, 5 aprilie 2023, Guvernul dezbate plafonarea tarifelor RCA

Pentru a treia oară, miercuri Guvernul va discuta despre plafonarea tarifelor RCA

Noul proiect este asemănător cu versiunea de săptămâna trecută, care nu a fost adoptată, deși toată conducerea ASF a fost prezentă la Palatul Victoria și ar fi trebuit să iasă inclusiv la explicații către media la finalul ședinței de Guvern.

Citește și: Când își vor primii banii șoferii loviți de cei care au asigurări RCA la Euroins. Cine este vinovat pentru faliment

Este a treia oară când Guvernul încearcă plafonarea tarifelor; inițial, ASF a retras un proiect care viza plafonarea tarifelor la nivelul din martie 2022, iar apoi, după ce ASF a venit cu un al doilea proiect, premierul l-a chemat la discuții pe șeful ASF, pentru a fi „analizate cele mai bune opțiuni”.

În noul proiect inițiat se arată că tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul tarifelor practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și vor fi valabile pentru o perioadă de 6 luni.

Care vor fi efectele care se vor răsfrânge asupra asiguraților?

Reprezentanții ASF susțin că majoritatea șoferilor ar urma să plătească prețuri mai mici în următoarele 6 luni, pentru că nivelul prețurilor finale practicate de asigurători în februarie 2023 a fost în medie mai mic decât tarifele de referință publicate în data de 7 martie.

Varianta inițială, privind plafonarea prețurilor la nivelul din martie 2022, a fost retrasă la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce mai mulți actori din piață au reclamat probleme.

Datele, însă, arată că în multe cazuri prețurile plafonate la data de 28 februarie 2023 sunt mai mari decât tarifele de referință din martie 2023, mai ales dacă vorbim de București, unde asigurătorii practică prețuri mai mari din cauza frecvenței mai mari a daunelor.

ASF a retras autorizația Euroins Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus prin Decizia nr. 262/17.03.2023 retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare EUROINS România S.A. și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul prevederilor legale aplicabile. De asemenea, Consiliul ASF a mai hotărât promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cum se poate face denunțarea contractelor Euroins? Cererea de restituirea a banilor plătiți pentru poliță

Cum se face denunțarea contractelor Euroins?

Potrivit FGA, contractele de asigurare încheiate cu Societatea EUROINS România Asigurare Reasigurare S.A rămân valabile pana la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

- Titularul poliței denunță contractul de asigurare

- Se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment in care polițele de asigurare încetează de drept

- Lichidatorul judiciar numit de instanta odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

- Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS România Asigurare Reasigurare S.A. Email contact: [email protected]

- Transmiteți la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima- www.fgaromania.ro

Solicitarea dvs trebuie să fie însoțita de următoarele documente:

- Împuternicire/ Procura, daca este cazul

- Copie act identitate

- Copie poliță de asigurare

- Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate

- Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrata/ transmisa la asigurător

Sursă: hotnews.ro 

 

Taguri:

Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!