Din decembrie, cuplurile pot depune cereri pentru 15.000 de lei de la stat pentru fertilizarea în vitro. Condițiile de accesare a banilor

Author: Cristina Mocanu

Începând cu 1 decembrie 2022, cuplurile infertile pot accesa suma de 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro

Sursa: https://pixabay.com/

Cuplurile pot accesa de la stat suma de 15.000 de lei pentru fertilizarea în vitro.

Începând cu data de 1 decembrie, cuplurile pot lua de la guvern 15.000 de lei pentru fertilizarea în vitro, conform avocatnet.ro.

De la 1 decembrie, cuplurile pot depune cererile pentru fertilizarea în vitro

Deși trebuia să fie accesibil din luna octombrie 2022, programul prin care cuplurile sau femeile infertile, cu vârsta între 20 și 45 de ani, care doresc să aibă copii, pot accesa cei 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare începând cu 1 decembrie 2022.

Acest lucru este prevăzut în proiectul de ordin inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse ce conține normele de aplicare  ale programului de creștere a natalității, oficializat la începutul lunii septembrie.

Citește și: Cuplurile pot primi de la stat 15.000 de lei de la stat pentru procedurile de fertilizare. Documentele necesare pentru a accesa programul

Pentru a putea stabili condițiile pentru accesarea programului prevăzut de HG 1.103/2022 de către beneficiari, dar și de către unitățile medicale, erau necesare normele de aplicare, care au fost publicate recent în dezbatere publică de către Ministerul Familiei.

Astfel, Proiectul de ordin Comun al Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității menționează că beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile care au fost diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supra-specializare FIV și reproducerea umană asistată medical.

În cadrul acestui program, beneficiarul poate primi ajutorul de stat pentru cel mult trei proceduri pe an pe toată durata desfășurării programului.

Acest ajutor se va acorda sub formă de două vouchere, înmânate în același timp, unul pe card, și altul, cu suma de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos, și unul pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

Citește și: Etapele procesului de fertilizare in vitro

Condițiile pe care cuplurile ar trebui să le îndeplinească sunt următoarele:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

 

  • - vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani;
  • - cei doi membrii ai cuplului, (căsătoriți sau nu)/femeia infertilă să aibă domiciliul în România;
  • - cei doi membrii ai cuplului/femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate în România;
  • - procedurile medicale de specialitate recomandate să se desfășoare într-o unitate medicală pe teritoriul României, afiliată programului și autorizată să desfășoare astfel de activități.

 

Acest beneficiu va fi acordat celor care depun primii documentele, începând cu 1 decembrie 2022, pentru programul din acest an care vizează maximum 2.500 de beneficiari.

Începând cu 1 ianuarie 2023 ajutorul de stat va putea fi cerut de maximum 10.000 de beneficiari.

Dosarul complet va trebui depus online la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro și va cuprinde următoarele acte:

 

  • - copii ale actelor de identitate ale solicitanților, (copie semnată și certificată “conform cu originalul”, fără a fi necesară o copie legalizată de la notar);
  • - declarație pe propria răspundere;
  • - document medical din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurilor de FIV, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supra-specializare FIV și reproducere umană asistată medical, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
  • - adeverință eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care rezultă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
  • - acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

 

Persoanele care depun actele incomplete vor putea să le completeze în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la notificarea primită.

Beneficiarii au obligația de a iniția procedura de fertilizare in vitro în termen de șase luni de la data includerii în program.

 

 

 

Taguri: