Guvernul plafonează prețurile la energie electrică și gaze! Virgil Popescu: "O să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie"

Autor: Marina Ionescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Sursa: Facebook Virgil Popescu

Virgil Popescu a vorbit despre măsurile care vor fi luate în criza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze.

Guvernul României a informat că, până pe 31 martie 2023, prețurile finale vor fi plafonate. În plus, se vor putea accesa noi proiecte prin PNRR pentru energie regenerabilă, în funcție de finalizarea negocierilor cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Citeste si: Preţurile la energie şi gaze rămân plafonate încă un an de zile. Anunțul momentului făcut de Virgil Popescu

De la 1 aprilie intră în vigoare noi măsuri pe piața energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că toate companiile locale care vor să acceseze bani din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a-și instala capacități de producere a energiei regenerabile o vor putea face chiar săptămâna viitoare.

„Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minim 50%. Deci, practic, industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de acest ajutor, dacă vor accesa acești 450 de milioane de euro și vor putea demonstra că își vor putea folosi eficient acoperișurile sau locurile, terenurile disponibile pentru a putea instala parcuri forovoltaice sau parcuri eoliene și vor consuma minim 50% din energia produsă”, a spus Virgil Popescu la emisiunea TV „Perspective”.

Citeste si: Ordonanța de urgență privind facturile la energie și gaze. Când va fi adoptată și cât vor plăti românii pentru gaze și curent din aprilie 2022

De asemenea, de vineri, 1 aprilie, va fi aprobat un pachet special cu măsuri economice pentru populația vulnerabilă și companiile locale. Virgil Popescu a spus că de la 1 aprilie va intra în vigoare și ordonanța de urgență privind plafoanele la energie electrică și gaze naturale.

„Sunt măsuri tocmai pentru atenuarea acestor șocuri. Ordonanța de urgență a fost aprobată, ea o să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

Este publicată în Monitorul Oficial, toată lumea deja o cunoaște. Vorbim de măsuri nu numai pentru populație, vorbim de măsuri și pentru companii”, a completat Virgil Popescu.

Ministrul Finanțelor, despre noile măsuri de pe piața energiei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a adăugat că lucrează intens pentru ca măsurile respective să fie adoptate până la 1 aprilie.

„Plecăm din faptul că sunt mai multe soluții și trebuie alese, pe de o parte, cele care își ating cel mai bine ținta față de cetățean și față de economie, și în funcție

de măsură; și doi – cele mai puțin costisitoare. Și, de preferat, să fie foarte multe pe fonduri europene”, a adăugat Adrian Câciu.

Tot de pe 1 aprilie, apar noi schimbări majore pentru românii care stau la bloc.

Începe renovarea blocurilor

Mai mult, autoritățile române au stabilit, printr-un nou proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) adoptat de Guvernul României, să stimuleze rata de renovare a blocurilor.

Potrivit informațiilor din noul proiect de OUG, lista activităților de renovare a blocurilor, pentru care se pot cere bani de la stat, va fi extinsă. Concret, autoritățile române vor putea cere bani de la stat pentru:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;

– lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

– lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Citeste si: Care sunt aparatele care consumă cea mai multă energie electrică! Toată lumea le folosește și uită să le scoată din priză

Pe scurt, lucrările eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor vor fi:

– reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;

– înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;

– instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

- se vor schimba ascensoarele, instalațiile electrice și de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme moderne și eficiente.

În prezent, potrivit OUG 18/2009, e posibilă doar „repararea/ înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane” cu bani de la stat.

Totodată, prin noul proiect prevede:

– izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite;

– asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Anvelopa unui bloc reprezintă sistemul constructiv „de închidere perimetrală a unei clădiri, compus din fațadă – parte vitrată și parte opacă, inclusiv balcoane, logii și altele asemenea-, sistemul de acoperire tip terasă sau învelitoare, precum și planșeu peste subsol.”