„ A căzut o rachetă de fabricaţie rusă în localitatea Przewodów, omorând doi cetăţeni polonezi”, a declarat, în noaptea de marţi spre miercuri, Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varşovia.
Reacţia Ministrului rus de Externe cu privire la racheta aterizată în Polonia
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, pentru postul de televiziune CNN, că nu deține informații legate de racheta care a căzut în Polonia. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a negat, marţi seară, informaţiile
„Nu au fost lansate atacuri ruse asupra ţintelor situate în apropierea frontierei de stat dintre Ucraina şi Polonia.
Des débris de Pologne confirment qu'un missile de croisière russe Kh-101 a frappé le village polonais.
— Ⓓⓨⓢⓣⓞ®️ (@dystoman) November 16, 2022
C’est une très mauvaise nouvelle pour la paix. pic.twitter.com/612WVUjmh8
Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a asigurat pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, că Statele Unite ale Americii sunt total de partea Poloniei și NATO și că vor avea întregul lor ajutor, oricât ar dura investigația în cazul rachetei rusești care a aterizat în sud-estul țării.
Președintele Poloniei spune că nu știe cine a lansat racheta
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, în noaptea de marţi spre miercuri, că nu există încă dovezi clare care să arate cine a lansat, de fapt, racheta care a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, informează AFP, potrivit Agerpres.
„În acest moment nu avem nicio dovadă fără echivoc despre cine a lansat această rachetă. O anchetă este în desfăşurare”, a declarat președintele polonez, Andrzej Duda, la Varșovia.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Racheta aterizată în Polonia ar fi fost lansată de forțele ucrainene
Trei oficiali americani, care au vorbit cu Associated Press sub protecția anonimatului, au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în timpul bombardamentului rusesc asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Oficialii polonezi au declarat anterior că o „rachetă de fabricație rusească” a aterizat într-un depozit de cereale din Przewodow, Lublin, la aproximativ șase km de granița cu Ucraina.
Ucraina continuă să păstreze stocuri de armament de producție ex-sovietică și rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.
Președintele SUA, Joe Biden, care se află în Bali pentru a participa la summitul G20, a declarat că este „puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, dar a promis să sprijine investigația Varșoviei privind incidentul și a descris, de asemenea, racheta ca fiind „de fabricație rusească”.
📌En Pologne, une réunion urgente du Comité de sécurité nationale est convoquée- probablement à cause des missiles russes.
— Shevchenko Informe (@ShevchenkoInfo) November 15, 2022
Une attaque de missile a été menée sur le territoire de la Pologne.Deux personnes sont décédées. #RussiaisATerroistState #Poland #NATO #Ukraine #Polska pic.twitter.com/zldjjjYeY5
„Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Joe Biden reporterilor, când a fost întrebat dacă Rusia a lansat racheta. „Este puțin probabil, după liniile de traiectorie, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a efectuat atacul asupra unui membru NATO, numindu-l o „escaladare semnificativă” a conflictului, în timp ce alte zeci de rachete lansate de Moscova au provocat distrugeri și întreruperi de energie electrică în Ucraina.
Agenția de știri de stat rusă Ria Novosti a declarat că explozia a fost cauzată de rachete ucrainene care au lovit teritoriul polonez.
Incidentul are loc în contextul în care SUA și alți membri ai NATO au avertizat Rusia să nu lovească statele membre ale alianței. În conformitate cu articolul 5 din tratatul alianței, membrii NATO se angajează să se apere colectiv în cazul unui atac asupra oricărui membru.
Incidentul este o încercare de a provoca o ciocnire directă între Rusia și NATO, a declarat, miercuri, șeful misiunii permanente a Rusiei la ONU.
„Există o încercare de a provoca o ciocnire militară directă între NATO și Rusia, cu toate consecințele pentru lume”, a declarat Dmitri Polianski, pe canalul său Telegram.