Guvernul pregătește o nouă Ordonanță „Trenuleț”. Despre ce este vorba

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 11 apr 2025, 19:16

Ce urmează să se întâmple în mai multe domenii-cheie ale administrației publice

Sursa: PixaBay

Guvernul condus de Marcel Ciolacu urmează să adopte joi o nouă ordonanță de urgență de tip „trenuleț”, care aduce modificări importante în mai multe domenii-cheie ale administrației publice.

Printre cele mai semnificative măsuri se numără reducerea taxei pe construcții speciale, derogări pentru angajări în sectorul public și acordarea de prime pentru cadrele didactice.

Citește și: Salarii majorate de la 1 martie 2025: Angajații români care scapă de Ordonanța Trenuleț

O nouă „ordonanță trenuleț”. Se modifică „taxa pe stâlp”

Cunoscută sub numele informal de „taxă pe stâlp”, impozitarea construcțiilor speciale va fi redusă semnificativ.

Proiectul de ordonanță, inițiat de cinci ministere – Finanțele, Dezvoltarea, MAE, MApN și MIPE – prevede scăderea cotei de impozitare de la 1% la 0,5% pentru proprietățile private și de la 0,5% la 0,25% pentru cele deținute de stat.

Inițial, Ministerul Finanțelor estimase încasări de aproximativ 1 miliard de lei din această taxă, însă economiștii au catalogat suma ca fiind „infimă” în raport cu deficitul bugetar actual, care riscă să alimenteze inflația.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pască cu ciocolată, desertul pregătit de Jamila: „Cremoasă, fină, cu aluat pufos. Este foarte bună și cu înghețată.”

Derogări pentru angajări la MApN și salarii mai mari pentru cei din fonduri europene

Deși angajările în sectorul public au fost suspendate începând cu 1 ianuarie 2025, Guvernul va introduce o excepție pentru Ministerul Apărării Naționale.

MApN va putea organiza concursuri sau examene pentru ocuparea temporară a unor posturi sezoniere, o măsură considerată necesară pentru buna funcționare a instituției.

Totodată, Guvernul va permite majorări salariale pentru angajații care lucrează în proiecte finanțate din fonduri europene, cu condiția ca aceste cheltuieli să fie incluse în bugetele proiectelor și rambursate integral. Această derogare vine în completarea restricțiilor impuse anterior prin ordonanța trenuleț din 2024, care plafona salariile la nivelul lunii noiembrie 2024.

Statul va plăti primele pentru profesori

Un alt punct important de pe agenda Guvernului vizează finanțarea primelor de carieră didactică și profesională. Astfel, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei și cea de carieră profesională de 500 de lei vor fi suportate din bugetul de stat.

Citește și: Angajații care își vor lua adio de la bonusurile pentru pensionare de până la 100.000 de euro! Ministrul Mediului a făcut anunțul

Pentru implementarea acestei măsuri, Guvernul va suplimenta convenția dintre MIPE și Poșta Română cu 1,5 milioane de lei, iar alți 7.500 de lei vor fi alocați pentru emiterea cardurilor electronice necesare distribuirii acestor fonduri.