Guvernul rus a introdus România pe lista țărilor neprietenoase

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 07 dec 2022, 05:15

Guvernul rus a introdus România pe lista țărilor neprietenoase

Sursa: canva.com

Guvernul rus a aprobat luni o listă cu țări și teritorii neprietenoase care au desfășurat acțiuni ostile împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ei.

Serviciul de presă al cabinetului de miniştri de la Moscova a anunțat lista țărilor neprietenoase pentru Rusia, potrivit TASS şi RIA Novosti, precizează stirileprotv.ro 

Guvernul rus a trecut România pe lista țărilor neprietenoase

Printe țările neprietenoase Rusiei se află SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie). 

Țările și teritoriile care se regăsesc pe listă au impus ori s-au alăturat sancțiunilor impuse împotriva Rusiei după invazia Ucrainei, potrivit celor două agenții de presă citate.

Citeste si: Cum l-ar fi oprit Donald Trump pe Vladimir Putin din invazia Ucrainei: „Era unul dintre prietenii mei”

Lista a fost aprobată ca parte a decretului președintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la producerea temporară de îndeplinire a obligaţiilor faţă de anumiţi creditori străini. 

Potrivit acestui decrete, cetățenii și companiile ruse statul rus, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special ‘S’ pe numele unui creditor străin şi să-i transfere plăţile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plăţii”, se menţionează în comunicatul guvernului rus. Noua procedură temporară se aplică plăţilor care depăşesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută).

Citeste si: China oferă ajutor umanitar Ucrainei, dar își păstrează fermă relația cu Rusia: „Prietenia cu Moscova este încă solidă”