Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în România. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 - 60 de ani vor fi recrutați în rezerva generală militară

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 dec 2022, 08:05

Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în România. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 - 60 de ani vor fi recrutați în rezerva generală militară

Sursa: Unsplash

Guvernul României are în vedere un proiect de lege care vizează introducerea situației de criză în România, pe fondul războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Una dintre prevederi este că rezerva generală militară va fi constituită din bărbați cu vârste cuprinse între 18 - 60 de ani.

Bărbații cu vârste cuprinse între 18- 60 de ani vor fi recrutați în rezerva generală în caz de război. Voluntarii care nu au stagiul militar complet trebuie mai întâi să treacă printr-un instructaj, de asemenea, și studenții vor putea fi recrutați.

Bărbații cu vârste cuprinse între 18- 60 de ani vor fi recrutați în rezerva generală militară în caz de război

Următoarele categorii pot participa la apărare: elev, student, militar, student de poliție.

„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”,  precizează documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale.

Prevederile actuale ale Legii 446/2006 reglementează doar procedura prin care cetățenii sunt recrutați, iar noul proiect de lege precizează faptul că „serviciul militar se îndeplinește și în calitate de student”.

Citeste si: Legea pregătirii populației pentru apărare ar putea fi modificată de Guvern. Bărbații cu vârsta între 35 și 63 de ani, incluși pe lista „cetățenilor cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani” ,se precizează în proiectul de lege.

Proiectul mai prevede că  „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru

luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Citeste si: O familie de ucraineni a salvat 15 suflete din război, printre care s-a numărat și vloggerul Cristian Dascălu! Cum au reușit să fugă din Kiev!

În documentul transmis de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și de ministrul de Interne, Lucian Bode, se mai precizează că rezerva de mobilizare este constituită din rezerva operațională și rezerva generală, aceasta fiind cuprinsă  „din toți cetățenii români bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani, care nu sunt cuprinși în rezerva operațională”

, pentru stare de asediu, de mobilizare sau de război.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.