Potrivit secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, guvernul Statelor Unite este pregătit să ia măsurile necesare pentru a se asigura că sistemul său financiar rămâne cel mai puternic și mai sigur din lume. Yellen a declarat că guvernul american nu va ezita să pedepsească companiile chineze care încalcă politica de sancțiuni împotriva Rusiei.
Statele Unite sunt pregătite să își consolideze sistemul financiar
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că, deși sistemul financiar al țării sale este încă în stare bună, guvernul Statelor Unite este în continuare pregătit să ia "orice măsuri necesare" pentru a se asigura că acesta rămâne cel mai dominant, potrivit unui raport.
În discursul său de la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, Yellen a evocat și acțiunile recente întreprinse de autoritățile americane pentru a consolida sistemul financiar, după prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank.
După cum s-a raportat, mai multe țări, în frunte cu Rusia și China, urmăresc metode de decontare transfrontalieră care exclud dolarul american. Aceste țări acuză guvernul Statelor Unite că înarmează dolarul verde și că își folosește influența copleșitoare asupra sistemului financiar global pentru a-și pedepsi dușmanii.
Aceste acuzații, precum și încercările continue de de-dolarizare au determinat economiștii să avertizeze că dolarul american ar putea, în cele din urmă, să-și piardă poziția de cea mai dominantă monedă din lume. Pierderea acestui statut ar putea afecta capacitatea Statelor Unite de a-și proiecta puterea financiară la nivel global.
Cu toate acestea, Yellen a promis că guvernul american va lua măsuri pentru a se asigura că sistemul său financiar va fi cel mai puternic și mai sigur din lume.
"Sistemul bancar american rămâne solid și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că Statele Unite continuă să aibă cel mai puternic și mai sigur sistem financiar din lume", ar fi declarat Yellen.
Deși a recunoscut recent că înarmarea dolarului american ar putea cauza probleme potențiale pentru țara sa, ea a avertizat în discursul său că guvernul Statelor Unite nu va ezita să pedepsească companiile chineze care încalcă sancțiunile impuse Rusiei. Ea a adăugat că guvernul său va impune, de asemenea, sancțiuni împotriva celor care încalcă drepturile omului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Rezervele în dolari ale băncilor centrale au ajuns la 47%, în timp ce încrederea în monedă se erodează
Băncile centrale încep să își diversifice rezervele în afara dolarului american. O notă emisă de Eurizon SLJ Asset Management la 17 aprilie a arătat că procentul rezervelor pe care băncile centrale le dețineau în dolari a atins 47% în cursul anului 2022, în scădere drastică față de 2021, când dolarii reprezentau 55%.
Analiștii firmei explică faptul că acest declin în doar un an este "excepțional" și marchează o accelerare a ritmului de erodare preconizat al dolarului american.
Cauza, se arată în raport, are legătură cu amplul pachet de sancțiuni pe care guvernul american l-a aplicat Rusiei din cauza implicării sale în actualul conflict dintre Rusia și Ucraina, înghețându-i activele în aur și în valută din străinătate și plasând mai multe companii cheie pe lista entităților desemnate de Oficiul pentru controlul activelor străine (Office of Foreign Assets Control- OFAC).
În notă se explică faptul că aceste "acțiuni excepționale" au făcut ca alte țări să fie mai puțin dispuse să își păstreze rezervele sub formă de dolari americani.
Citește și: Moldova: Negocierile cu UE și propaganda rusă
Citește și: Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2023. Evoluție neașteptată
Citește și: Banca Mondială: Cel mai scăzut din ultimii până în 2030?