Liderii din Coaliție au căzut de acord, după mai multe discuții, în ceea ce privește prețul de la pompă pentru benzină și pentru motorină. Compensarea va avea loc pentru cel puțin trei luni, iar aceasta va fi anunțată astăzi, 23 iunie.
Sumele necesare compensării vor veni din surplusul încasărilor la bugetul ce este datorat creșterii prețurilor, anunță g4media.ro, iar compensarea nu va reprezenta suma procentuală, ci pe cea fixă.
Anunțul despre compensarea prețurilor la motorină și la benzină a fost făcut de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, și de către premierul Nicolae Ciucă.
Guvernul a luat decizia de a compensa prețurile, momentan, doar pentru trei luni, întrucât situația este incertă și nimeni nu poate prognoza, pentru o perioadă îndelungată, cum vor evolua lucrurile, conform economie.hotnews.ro.
Cum a luat Coaliția decizia de a compensa prețurile de la pompă?
Decizia a venit în urma creșterilor foarte mari care au loc la pompă. Cu toate acestea, România are al doilea cel mai mic preț la benzină și la motorină din Europa, potrivit sursei menționate anterior.
Guvernul a analizat scăderea taxelor ce au fost aplicate pe carburanți, dar măsura nu a avut rezultatele dorite, deoarece efectele benefice s-au resimțit pe termen scurt. Acest lucru ar însemna că TVA-ul se va pierde în cel mult o lună, iar prețurile vor începe să crească din nou.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Mai mult decât atât, s-a luat în calcul și renunțarea la acciză, dar nici această idee nu a fost una salvatoare, întrucât România, în ceea ce privește reglementările Uniunii Europene, este la limită.
Miercuri, 22 iunie, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că Nicolae Ciucă a stat de vorbă cu Ministerele Energiei și ale Finanțelor, dar și cu cei de la conducerea ANAF și cea a Consiliului Concurenței în vederea găsirii unor soluții pentru a gestiona situația prețurilor de la pompă.
Social-democrații au atras atenția în ceea ce privește o greșeală fundamentală
„Precizăm, totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului
în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale, întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final.
De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi, deci, o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, a fost scris în comunicatul PSD.