Guvernul vrea să elimine subvențiile la energie. Cine sunt românii care vor mai putea beneficia de acest ajutor?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 aug 2023, 14:10

Guvernul își dorește să elimine subvențiile pentru energie pentru anumiți români.

Sursa: pexels.com

Guvernul își dorește să elimine subvențiile pentru energie pentru anumiți români.

Subvențiile pentru energie are putea fi eliminate pentru o anumită categorie de români. Cine sunt cei care vor putea beneficia și în acest an de ajutorul oferit de statul român?

Subvențiile la energie vor dispărea

Guvernul României își dorește să elimine subvențiile pentru facturile la energie. Din păcate această măsură ar putea să afecteze doar o anumită categorie de români, iar subvențiile ar putea fi menținute începând cu această toamnă doar pentru persoanele cu venituri mici.

Comisia Europeană a solicitat României să reducă subvențiile acordate cetățenilor astfel că,  în cadrul Coaliției de guvernare au loc mai multe dezbateri.

Subvențiile constituie în prezent o proporție semnificativă din cheltuielile bugetare.

De menționat este faptul că după primele şase luni ale acestui an cheltuielile cu subvențiile au totalizat 8,95 miliarde de lei, în principal, această sumă reprezentând subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (2,51 miliarde de lei), care reprezintă 28,05% din total subvenții,

potrivit datelor publicate în iulie de Ministerul Finanțelor.

În același timp, Î se desfășoară discuții între Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Ministerul Energiei în legătură cu această propunere.

Citește și: Pensionarii au primit mai mulți bani! Cine a beneficiat de ajutor începând cu luna aceasta?

Ce reprezintă subvențiile de energie?

Începând cu anul 2023, persoanele cu venituri mici, printre care pensionarii, persoanele cu dizabilități, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere beneficiază de un ajutor financiar, care

poate fi folosit pentru plata facturilor sau a datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc.

O anumită categorie de oameni a primit, în acest an, 1.400 de lei în două tranșe, mai exact în luna februarie 2023 și o parte vor intra în luna septembrie 2023, dar cei care nu vor respecta regulile din OUG nr. 166/2022 riscă amenzi copleșitoare de până la 60.000

de lei. Ajutorul financiar poate fi folosit exclusiv pentru a compensa preţul la energie (energie electrică, gaze naturale, lemne de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire).

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt persoanele care au putut beneficia de acest ajutor în 2023?

Potrivit OUG  166/2022 persoanele care au beneficiat de ajutorul de 1.400 au fost următoarele:

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000

lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

Citește și: S-a făcut anunțul mult așteptat de pensionari! Cu cât se vor mări pensiile?

-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

De asemenea, persoanele ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

Beneficiarii au primit cardul de energie, tipărit și distribuit cu ajutorul Poștei Române, iar plata datoriilor curente sau restanțele către furnizorii de energie s-a putu face prin serviciul de mandat poștal, fie la oficiile poștale, fie direct la factorul poștal, la adresa de domiciliu.

Sursă: capital.ro