Guvernul vrea să ofere un ajutor de stat operatorilor care vor să investească în turismul balnear

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 nov 2023, 01:20

Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Persoanele care doresc să investească în turismul balnear ar urma să primească un ajutor din partea statului.

Miercuri, 1 martie, Guvernul va analiza un memorandum privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru operatorii care investesc în turismul balnear.

Guvernul vrea să acorde un ajutor de stat pentru cei care investesc în turismul balnear

Potrivit premierului României, Nicolae Ciucă, Guvernul va analiza miercuri, 1 marie, un memorandum privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru operatorii care investesc în turismul balnear.

Nicolae Ciucă a declarat că: „Un document important care se adresează mediului de afaceri este memorandumul de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, un memorandum prin care să aprobăm o schemă de ajutor de stat ce vine să susțină operatorii care investesc în turismul balnear”.

Citește și: CNAIR vrea să modernizeze Transfăgărășanul. Drumul ar putea fi ținut deschis timp de mai multe săptămâni

Acesta a mai menționat faptul că măsura vizează angajamentul de a face ca turismul românesc să crească în valoare, ținând cont de potențialul pe care îl are.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nicolae Ciucă a mai spus că: „Am discutat cu reprezentanții HoReCa, cu toți cei care desfășoară activități specifice în turismul din România. În acest moment, eficiența activității este una foarte redusă, pentru că, într-adevăr, turismul poate să aibă o contribuție la Produsul Intern Brut până la aproape 10%. S-a investit, aș putea spune, otova în acest domeniu. Am discutat cu mediul de business din turism şi cu antreprenorii, cu toți cei care au afaceri în acest domeniu sau desfășoară activități specifice şi am căzut de comun acord că ar fi foarte nimerit ca, la nivelul Guvernului, desigur, împreună cu domeniul

turismului, să identificăm câte un obiectiv turistic: turismul montan, turismul balnear, turismul în Delta Dunării sau în orice altă zonă cu potențial şi acelea să le finanțăm de la nivelul bugetului de stat, să fie proiecte-pilot, modele care ulterior să genereze scheme de replicare în celelalte locații cu potențial turistic”.

Există obligația asumată de către coaliție pentru a susține turismul balnear din România

De asemenea, Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a subliniat că există obligația asumată de către coaliție, atunci când s-a formulat programul de guvernare, pentru instituirea unei scheme de minimis

pentru o perioadă de 10 ani, pentru a susține turismul balnear din România.

Citește și: Patronatele din turism cer amânarea începerii școlilor în septembrie 2023

Potrivit lui Cadariu, acest sector este, din păcate, „cel mai rămas în urmă”, iar această schemă vine în completarea Hotărârii de Guvern adoptate lunile trecute privind planul de investiții al ministerului.

„Pornim de la o realitate şi anume faptul că România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește resursele minerale cu calități terapeutice şi avem peste 100 de localități în

România care dețin astfel de resurse. Din păcate, avem până în momentul de față doar 33 de stațiuni balneare şi atunci, prin acel plan de investiții, vom stimula şi înființarea de stațiuni balneare noi, rămânând ca operatorii privați să poată fi sprijiniți în investițiile din activitatea lor. De altfel, va fi singura schemă de minimis destinată investițiilor în turism pentru privați, întrucât nici din PNRR, nici din fondurile structurale 2021 – 2027 nu există astfel de posibilități”, a specificat Ministrul Turismului.

Sursă: economica.net

 

Taguri: