Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice. Cum va influența acest lucru facturile românilor

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 iul 2023, 00:30

Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice. Cum va influența acest lucru facturile românilor

Sursa: Istock

Klaus Iohannis a afirmat că bugetul nu permite o compensare permanentă a facturilor la energie, motiv pentru care Guvernul începe să caute noi variante de a rezolva criza energetică și se gândește să plafoneze prețul energiei electrice.

Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice, după ce, mai mult timp, s-a încercat liberalizarea pieței. Măsurile ar urma să intre în vigoare chiar din prima zi a noului an.

Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, ar urma să fie stabilit un preț fix pentru energia electrică, decizia fiind luată de către coaliția de guvernare: PSD, PNL și UDMR.

Conform unor surse guvernamentale, prețul stabilit de executiv ar fi între 68 de bani pentru cei care vor consuma până în 100 de kilowați pe lună și 80 de bani per kilowatt pentru cei care consumă până în 255 de kilowați lunar, pentru consumatorii casnici.

Consumatorii casnici care nu se vor încadra în acest plafon vor trebui să achite pentru fiecare kilowatt câte un leu, în timp ce industria mare ar putea să plătească până la 1,3 lei/ kilowatt.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și salariilor: Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%

Actul normativ ce prevede aceste schimbări ar trebui să fie gata până pe data de 1 noiembrie și nu se știe impactul bugetar pe care această măsură îl va avea. Mai mult decât atât,  furnizorii și distribuitorii de energie au cerut ca prețul energiei să fie reglemantat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nicolae Ciucă dă asigurări că școlile nu se vor închide din cauza facturilor, în timp ce oamenii ies în stradă

Nicolae Ciucă a anunțat ieri, 20 octombrie, că, deși prețul facturilor este mult mai mare decât era în mod obișnuit, școlile nu vor fi închise, mai ales că Guvernul caută soluții pentru a rezolva criza energetică.

„Partea aceasta de trecere a școlilor în online din cauza termiei nu are loc în discuția noastră, pentru că am discutat, așa cum spuneam cu mult timp înainte, despre măsurile care trebuie luate, astfel încât să fie asigurate toate condițiile.

Nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie în condițiile în care și astăzi, când discutăm, căutăm soluții, astfel încât derularea procesului de învățământ coerent, fără niciun fel de alte sincope”, a spus premierul României.

Din cauza prețurilor tot mai mari, românii au ieșit în stradă. Cu toate că facturile sunt plafonate pentru majoritatea oamenilor și cu toate că Guvernul a promis pensii și salarii mai mari, aceste măsuri sunt nesemnificative pentru români.

Citeste si: La cât vor ieși la pensie femeile începând cu data de 1 ianuarie 2023. Vârsta de pensionare crește din nou

Zilele trecute, proteste au avut loc și în alte orașe, precum Târgu Jiu și Galați. Oamenii cer stoparea „creșterilor nebunești” care sunt cauzate de prețul mare al energiei electrice, dar și pensii și salarii mai mari, pentru a face față scumpirilor.

În tot acest timp, unii protestatari susțin că cei de la conducere nu sunt conștienți de impactul scumpirilor.